Bord'eau op drie Beste Groenterestaurants ter wereld

Bord'eau op drie Beste Groenterestaurants ter wereld

Restaurant Bord'eau in Amsterdam met chef Bas van Kranen achter de kachel, staat op drie in de Top 10 Beste Groenterestaurants van de Wereld. Uit welke zaken bestaat deze top tien?

Vorig jaar nam Bord’eau de 38ste plaats in op de wereldranglijst, maar was wel winnaar van Nederland. De Librije was destijds het enige Nederlandse restaurant in de Top 10 van de wereld. De prijzen zijn dit jaar vanwege corona online uitgereikt.

De Nieuwe Winkel

De Nieuwe Winkel van Emile van der Staak in Nijmegen is verkozen tot Beste Groenterestaurant van Nederland, maar staat niet in de top 10 van de wereld.

Initiatiefnemer Frank Fol: 'De winnaars per land kiezen we om hun vernieuwende aanpak en uitzonderlijke smaakcombinaties. Voor de wereldwijde ranglijst beoordeelt het team achter de verkiezing de restaurants op het aandeel groenten en fruit in de menu’s, maar ook op culinaire creativiteit, ecologische voetafdruk en verrassende smaakcombinaties. Daarnaast bekroont de jury ook elk jaar bedrijven die zich uitzonderlijk inzetten voor gezonde en duurzame voeding en projecten.

Nummer 1 van de wereld zit in Luxemburg

La Distillerie (Château Bourglinster - Luxemburg) van groentechef René Mathieu is uitgeroepen tot het allerbeste Groenterestaurant ter Wereld.

Xavier Pellicer, chef van het gelijknamige restaurant in Barcelona, wordt opgenomen in de lijst van ‘Plant Based Untouchable Chefs’ voor zijn jarenlange toewijding en pioniers-schap in de groentekeuken.

Honderden restaurants wereldwijd kregen het afgelopen jaar bezoek van de jury van initiatiefnemer We’re Smart van oprichter Frank Fol.

Ook Nick Bril in de prijzen

Tijdens dezelfde verkiezing viel ook chef en ondernemer Nick Bril in de prijzen. Zijn tomatensap Mary V wint de prijs voor Product van het Jaar.

Frank Fol: ‘Met onze jaarlijkse awardshow brengen we wereldwijd groenteliefhebbers samen. Dankzij die interessante kruisbestuivingen evolueren we naar slimmere oplossingen voor ons lichaam, de natuur en de wereld.’

Top 10 Beste Groenterestaurants

  • 1 La Distillerie (Bourglinster, Luxemburg) - Chef René Mathieu
  • 2 Vrijmoed (Gent, België) - Chef Michaël Vrijmoed
  • 3 Bord’eau (Amsterdam, Nederland) - Chef Bas van Kranen
  • 4 Piazza Duomo (Alba, Italië) - Chef Enrico Crippa
  • 5 L’Oustau de Baumanières (Les Baux-de-Provence, Frankrijk) - Chefs Jean-André Charial and Glen Viel
  • 6 L’Arpège (Parijs, Frankrijk) - Chef Alain Passard
  • 7 Graanmarkt 13 (Antwerpen, België) - Chef Seppe Nobels
  • 8 HumusxHortense (Brussel, België) - Chef Nicolas Decloedt
  • 9 Arabelle (Marcin, België) - Chef Arabelle Meirlan
  • 10 Joia (Milaan, Italië) - Chef Pietro Leeman

De Beste Groenterestaurants per land

  • België: Bon Bon, Brussels
  • Canada: Langdon Country House, Ontario
  • Denemarken: Geranium, Copenhagen
  • Finland: Grön, Helsinki
  • Frankrijk: Le Clos des Sens, Annecy
  • Italie: Chef Luigi Taglienti, Milano
  • Japan: Inua, Tokyo
  • Nederland: De Nieuwe Winkel, Nijmegen
  • Peru: Statera, Lima
  • Rusland: Twins Garden, Moscow
  • Spanje: Gatblau, Barcelona
  • Verenigd Koninkrijk: Lyle’s, London
  • Verenigde Staten: Eleven Madison, New York