Alain Alders weg bij Duin en Kruidberg

Alain Alders weg bij Duin en Kruidberg
Alain Alders

Alain Alders, executive chef van Landgoed Duin en Kruidberg in Santpoort, Noord-Holland, verlaat het bedrijf. De chef werkte er 24 jaar en maakte er de start en het einde mee van Restaurant De Vrienden van Jacob, al 15 jaar in bezit van een Michelinster.

Hoewel het geen vrijwillige keuze was van Alain Alders, berust hij in zijn vertrek. Hij laat aan Misset Horeca weten dat de nieuwe eigenaar van Duin & Kruidberg, Hoscom van Lucas Petit, een andere koers gaat varen.

‘Sterrestaurant De Vrienden van Jacob is al sinds de coronacrisis gesloten en zal ook niet meer heropenen zoals we het kenden. Hetzelfde geldt voor Brasserie DenK.’ Er draait nu één restaurantconcept met een kaart die van beide concepten iets biedt. De Vrienden van Jacob is ook niet langer aangesloten bij restaurantvereniging JRE.

Alain Alders over zijn vertrek

‘Eind vorig jaar heeft Hoscom het landgoed overgenomen van ABN AMRO. Zij hebben andere plannen met het bedrijf. Mij is een vaststellingsovereenkomst aangeboden,’ aldus Alders. 15 oktober heeft de chef zijn laatste werkdag, hij is nog tot 1 februari 2021 in dienst.

Wat Alders na al die jaren bij Vrienden van Jacob gaat doen, weet hij nog niet. ‘De komende periode ga ik daar rustig over nadenken. Vandaar ook de tijd die er tussen mijn laatste werkdag en de uitdienstdatum zit. Ik ben er van overtuigd dat er iets goeds uit voortkomt. Wat dat precies zal zijn, weet ik nu nog niet.’

Eten bij Duin en Kruidberg

Alain Alders
Landgoed Duin en Kruidberg (archief Misset Horeca).

Momenteel draait op de begane grond (in de stijlzalen) één groot restaurantconcept. Alders en zijn brigade bedachten hiervoor drie menu’s van elk vijf gangen. ‘Met de thema’s grond, land en water. Dus vegetarisch, vlees en vis/schaal/schelpdieren. Gasten kunnen zelf hun gangen kiezen uit deze drie menu’s. Zo werken we al vanaf Hemelvaart en dat gaat goed. Ook het hotel is goed bezet geweest afgelopen zomer.’ Gasten die vijf gangen kiezen, betalen hiervoor €65.

Van ABN naar Hoscom van Lucas Petit

Landgoed Duin en Kruidberg was bijna 60 jaar onderdeel van de ABN AMRO bank of haar rechtsvoorgangers. Op 23 december 2019 ging het over naar Hoscom. ‘Het besluit om Landgoed Duin & Kruidberg aan een nieuwe eigenaar te verkopen was niet eenvoudig. Het runnen van een hotel is vanzelfsprekend geen core business van de bank,’ aldus de bank eind vorig jaar.

Lucas Petit, eigenaar van Hoscom beheert naast Duin en Kruidberg vijf hotels die hij zelf ziet als merken: Delta Hotel, Badhotel Rockanje, De Holtweijde, Grand Hotel Opduin en Hotel Post-Plaza.