Willem Niemeijer wint Grand Award for Sustainability

Willem Niemeijer wint Grand Award for Sustainability

Anurak Lodge in Thailand heeft de PATA Grand Award for Sustainability gekregen. YAANA Ventures waar Anurak Lodge onderdeel van uitmaakt, wordt geleid door de Nederlander Willem Niemeijer.

YAANA Ventures, de exploitant van Anurak Community Lodge in Khao Sok National Park in het zuiden van Thailand, heeft de 2020 Pacific Asia Travel Association (PATA) Grand Award in de categorie Duurzaamheid gewonnen.

De winnaars werden bekendgemaakt tijdens de online PATA Gold Awards-presentatie als onderdeel van Virtual PATA Travel Mart 2020, die plaatsvond van 23 tot 27 september. Er werden drie 'best of the best'-hoofdprijzen uitgereikt: één voor marketing, ontwikkeling van menselijk kapitaal en duurzaamheid. De categorie klimaatverandering en duurzaamheid werd beoordeeld op maatregelen die een koolstofarme, duurzame toekomst voor de reisindustrie creëren en lokale gemeenschappen betrekken.

Verminderen, hergebruiken en recyclen

Sinds de opening in 2016 wordt de werking van Anurak geleid door een ethos van verminderen, hergebruiken en recyclen. Anurak Community Lodge heeft in 2019 de Travelife Gold-certificering behaald. Anurak Community Lodge is een bekroond eco-toevluchtsoord voor actieve levensstijlbezoekers die de natuur en de lokale gemeenschapstradities respecteren.

Water besparen

Gasten en personeel worden tegenwoordig aangemoedigd om energie en water te besparen. Plastic, piepschuim en kartonnen borden voor eenmalig gebruik zijn verboden. Plastic rietjes zijn vervangen door bamboe en metalen. Er is een recyclingstation op locatie opgezet, samen met een composteerruimte. Er is een filtersysteem voor de behandeling van grijs water voor afvalwater van wasgoed geïnstalleerd. Water uit dat systeem wordt gebruikt voor het Rainforest Rising-project, het project van Anurak om tegen 2023 een voormalige palmolieplantage naast de lodge terug te brengen naar inheems, groenblijvend laaglandbos.

In een reactie op de PATA-prijs zei Willem Niemeijer, de ceo en oprichter van YAANA Ventures, dat hij en zijn personeel 'enorm trots zijn op de Grand Award. Het laat zien dat toewijding aan mensen, de planeet en winst de weg vooruit is in het toerisme.'