Horeca-campagne 'Blijf Alert' gestart tegen ondermijnende criminaliteit

Horeca-campagne 'Blijf Alert' gestart tegen ondermijnende criminaliteit

De overheid is samen met Koninklijke Horeca Nederland de sociale mediacampagne 'Blijf Alert' gestart. De bewustwordingscampagne heeft tot doel om horecaondernemers te wijzen op de gevaren van ondermijnende criminaliteit.

Door de coronacrisis hebben veel horecaondernemers het financieel moeilijk. Zij zijn daardoor mogelijk vatbaar voor de verleiding die wordt geboden door de georganiseerde criminaliteit. Voordat men het door heeft zitten de ondernemers in de tang van criminele organisaties. Deze organisaties gaan zeer professioneel te werk en zijn op zoek naar ondernemers die als stromannen kunnen dienen om crimineel geld wit te wassen. Door horecaondernemers financieel te ondersteunen kopen criminelen zich in bij de onderneming met alle gevolgen van dien.

Moeilijke tijd voor horeca

Door het herfstweer zijn de terrassen voor veel horecabedrijven geen goed alternatief meer. Bovendien loopt het aantal besmettingen op dit moment hard op, met als gevolg dat er begin deze week opnieuw aanvullende maatregelen voor de horeca werden afgekondigd. Dit heeft inmiddels geleid tot strengere maatregelen waarbij de horeca in het hele land om 22.00 moet sluiten. Daarnaast staat de eerste week van oktober in het teken van de Week van de Veiligheid; een goed moment om het onderwerp ondermijnende criminaliteit ook bespreekbaar te maken.

Wil je samenwerken met een investeerder?

  • Lijkt het aanbod te mooi om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook. Wijs een ‘te mooi’ aanbod resoluut af en maak duidelijk dat je geen zaken doet met degene die het aanbiedt.
  • Lees de kleine lettertjes, waar teken je exact voor?
  • Accepteer nooit contante betalingen.
  • Vraag om het originele identiteitsbewijs en maak een foto/kopie.
  • Is de investeerder een bedrijf? Vraag bij de Kamer van Koophandel gegevens op of kijk of het bedrijf een website heeft.
  • De overheid heeft verschillende steunmaatregelen voor ondernemers gerealiseerd. Wees terughoudend met het inschakelen van tussenpersonen die je tegen betaling of onduidelijke voorwaarden helpen bij het regelen van deze steun. Vraag bij de gemeente en het UWV na wat er voor jou mogelijk is.

En als je het niet vertrouwt?

Zie je verdachte situaties in jouw omgeving, herken je de signalen die worden beschreven of ben je benaderd door criminelen? Meld dit dan bij de politie bij de wijkagent of via 0900-8844. Anoniem melden kan bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.