Chef Tim Ringers naar nieuw restaurant Het Pomphuis

Chef Tim Ringers naar nieuw restaurant Het Pomphuis

Tim Ringers is de nieuwe chef-kok van een nieuw Gronings restaurant: Het Pomphuis. Ringers won in 2011 het tv-programma Topchef en werkte onder meer bij Sidney Schutte en Francois Geurds.

Tim Ringers werkte het meest recent voor Bib Gourmand restaurant Bij Jaap in Assen als keukenchef. Ook zat hij twee jaar bij Librije’s Zusje in het Waldorf Astoria hotel in Amsterdam (Sidney Schutte) en werkte hij in de keuken van Francois Geurds in Rotterdam, bij toen nog Ivy, nu FG. Ook De Loohoeve en Prinsenhof staan op zijn CV.

In 2011 won hij het tv-programma Topchef, de Twaalf provincies, onder leiding van Robert Kranenborg en Julius Jaspers.

Tim Ringers

Tim Ringers
Tim Ringers

Tim Ringers (33) is nu chef van het nieuwe Groningse restaurant Het Pomphuis. Het restaurant ging 1 oktober 2020 van start en zetelt op de eerste etage boven museum-café Het Pomphuis.

Museum-café Het Pomphuis is een nieuw horecabedrijf aan de gracht, kleine der A, in Groningen dat vorig jaar van start ging. ‘Vorig jaar is het terras bediend vanuit een foodtruck omdat beneden nog volop verbouwd werd. Pas in augustus dit jaar is het eerste biertje hier getapt, zegt een enthousiaste Tim Ringers.

Het Pomphuis deed voorheen dienst als woning.

Ringers vervolgt: ‘Sinds 1 oktober is het restaurant boven geopend. We werken met twee aparte teams maar het is de bedoeling dat we veel gaan samenwerken.’ Ringers serveert boven alleen diner, op dinsdag tot en met zaterdag. Voorlopig alleen menu’s, van drie tot zes gangen. Hij staat met twee andere koks in de keuken.

Varkensvlees van Neus in de Wind

Het Pomphuis omvat een café (met eigen keuken) met terras en daarboven een restaurant. Chef Tim Ringers gaat er werken met pure en eerlijke producten. Die hij zo veel als mogelijk haalt bij boeren en tuinders uit Noord Nederland. Als voorbeeld noemt hij de varkensprocureur die hij haalt bij een biologische varkenshouder in Holwierde, Neus in de Wind. ‘Ik dacht altijd al: als ik varkensvlees ga verwerken, haal ik het daar!’

‘Liefde en passie voor koken zonder te veel flauwekul en elke dag weer verrassend,’ omschrijft Ringers de missie van Het Pomphuis.

In de openingsweek verraste Ringers gasten onder meer met een gele curry uit Groningen, geserveerd op aardewerk van Groninger klei.

‘We zijn begonnen met 28 gasten. Dat mogen er nu maximaal 30 zijn. Ik denk dat we normaal gesproken ruimte hebben voor 40. Voor nu geeft het ons als chefs wel rust om te goed te starten, vaak naar tafel te gaan. Dat gasten om 22.00 uur weer buiten moeten staan, vergt wel een heel strakke planning. Maar mensen die om 19.00 uur komen, kunnen ook wij geen zes gangen (75 euro) meer serveren. Dat gaat ten koste van kwaliteit en beleving. Dus dat doen we niet.’

Om het wat relaxter te laten verlopen, zijn gasten vanaf 17.30 uur welkom bij Het Pomphuis in Groningen.