Culinair diner-arrangement van Basiliek* in Van der Valk Harderwijk

Culinair diner-arrangement van Basiliek* in Van der Valk Harderwijk

Gasten kunnen vanaf 20 oktober reserveren voor een pop-up-arrangement van het team van sterrestaurant Basiliek in hotel Van der Valk in Harderwijk.

Gasten kunnen het pop-up arrangement boeken bij Van Der Valk Hotel Harderwijk en daar genieten van de kookkunsten van chef Rik Jansma en zijn team van Basiliek. Het arrangement bestaat uit: één overnachting in een luxe kamer, een compleet verzorgd 6 gangendiner en een royaal ontbijtbuffet. Het arrangement is op basis van 2 personen en kost €230 per persoon.  De reservering is alleen te boeken bij Hotel Van der Valk Harderwijk.  De gerechten worden geserveerd in de brasserie van het hotel. Daar kunnen maximaal dertig gasten terecht.

Rik Jansma: 'Dit idee hadden we in maart tijdens de lockdown al. Maar toen we weer open mochten, hebben we het plan weer even op pauze gezet. Toen we dinsdag te horen kregen dat we weer dicht moesten, hebben we weer contact met elkaar gekregen', vertelt Jansma. De sterchef zegt het plan neer te hebben gelegd bij Veiligheidsregio, de gemeente én bij KHN. 'We noemen het geen pop-up, maar we gaan restaurantje spelen in Van der Valk. De burgemeester noemde het een leuk idee, maar onder de voorwaarden dat we ons aan de maatregelen hielden. En dat doen we natuurlijk.' Naast het culinaire arrangement in het hotel heeft het sterrestaurant ook ingezet op afhaal in het restaurant zelf. 'We bakken nu kwaliteit hamburgers en dat loopt heel goed', vertelt Jansma. Verder is de topkok gestart met een nieuw concept: Dutch Pokebowls, een pokebowl gemaakt van 90 procent Nederlandse producten en grondstoffen. Er zijn vier varianten. Deze kunnen zowel afgehaald worden bij Basiliek, als worden thuisbezorgd.

Chrissie Van der Valk van het Van der Valk Hotel Harderwijk: 'We hebben al jaren een samenwerking met elkaar', zegt ze over Jansma. 'De insteek van de samenwerking nu was wel een leuk arrangement samen te stellen, waarbij gasten bij ons overnachten. Het is een hele moeilijke tijd, en wij proberen mee te bewegen naar de nieuwe regels. We hebben het voordeel dat we een groot hotel zijn, omgeven door natuur. We kunnen gasten zo een extra beleving bieden. Vind het ook fijn om zo een restaurant te kunnen helpen.'

Restaurant in hotels

Restaurants moeten de deuren gesloten houden voor gasten, afhaal en bezorging is wel toegestaan. Alleen restaurants die zijn gevestigd in hotels mogen de deuren open houden en eten aan hun gasten serveren. Er zijn ook hotels die met prijzenacties gasten nu naar hun restaurants toe lokken. Iets wat discussie oproept. Premier Rutte riep vorige week op ‘niet de grenzen van het toelaatbare’ op te zoeken. Volgens Antoin Scholten, burgemeester van Venlo en voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg Noord, zijn de hotelacties ‘in strijd met de gedachte van de coronaregels‘. ‘Anderzijds: het kabinet heeft het advies genegeerd om restaurants open te houden, en ik begreep dat advies wel. Besmettingen vinden vooral in cafés plaats, niet in restaurants.’

Optreden tegen de stuntacties is op basis van de noodverordening niet mogelijk, zegt Scholten. ‘Maar het zal maandag wel ter sprake komen in het landelijke Veiligheidsberaad.’

Sterrestaurant Joelia

Sterrestaurant Joelia beëindigde vrijdag per direct de hotel-diner arrangementen toen er ophef over ontstond. 'In goed overleg met de gemeente Rotterdam is besloten om hiermee te stoppen', zo liet topkok Mario Ridder weten.

Hotel-diner arrangement

‘Ons restaurant bevindt zich in een hotel en maakt onderdeel uit van het aanbod dat zij haar gasten te bieden heeft', verklaarde Ridder. Restaurant Joelia is via de lobby bereikbaar. 'Zoals bekend gemaakt door de overheid mogen restaurants in hotels openblijven om hotelgasten te kunnen bedienen. En dat hebben wij ook gedaan. We bieden onze gasten al jaren de mogelijkheid aan van een combinatiepakket waarin een afspraak bij ons gekoppeld kan worden aan een verblijf in het hotel. We doen nu niets anders. Dit is ook geen slimme truc.’ Desondanks sloot hij wel de deuren omdat het een negatieve mediastroom teweeg bracht.