Hotels en restaurants werken samen tijdens gedeeltelijke lockdown

Hotels en restaurants werken samen tijdens gedeeltelijke lockdown

Nu restaurants gesloten maar hotels nog open zijn, zoeken deze twee elkaar steeds vaker op voor (tijdelijke) samenwerking. Zo kookt Estée Strooker in Hotel Haarhuis in Arnhem en serveert Mr. Sam zijn gerechten in The Collector in Den Haag. Een peiling onder ruim honderd hotel in Nederland leert dat ruim 10 procent van de hotels samenwerkt met een lokaal restaurant.

Bijna alle hotels die de peiling, uitgezet onder ruim honderd hotels in heel Nederland, invulden hebben een eigen restaurant. Toch zegt 11,3 procent in de gedeeltelijke lockdown een samenwerking aan te gaan met een restaurant of chef uit de buurt. Deels om gasten te verleiden naar het hotel te komen, deels om lokale restaurantondernemers te steunen.

Estée Strooker en Hotel Haarhuis

Zo biedt het Arnhemse Hotel Haarhuis, onderdeel van EHM Groep, op 30 en 31 oktober een speciaal in-room diner met gerechten van Estée Strooker, chef en eigenaar van ‘t Amusement, ook in Arnhem.

Bij de het arrangement Private Dining by Estée Strooker krijgen hotelgasten voor 144 euro per persoon (inclusief overnachting) in hun kamer een viergangendiner, bereid door Strooker. In de luxe superior kamer staat een mooie opgedekte tafel klaar voor 2 of 4 personen en zal op corona-proof wijze het diner worden uitgeserveerd op trolleys. Strooker loopt zelf ook mee bij het bezorgen van de gerechten. ‘Een pop-up restaurant in een hotel: dat heb ik niet eerder gedaan. Maar de luxe kamers van Haarhuis creëren hiervoor een super ambiance.’

‘Nadat ik het nieuws hoorde heb ik niet lang bij de pakken neergezeten, maar hebben we direct een Amusement Thuis service gelanceerd’, zegt Strooker. ‘We missen we het natuurlijk wel om mensen écht een avond uit te bezorgen. Gelukkig kent Arnhem veel creatieve ondernemers en worden er in deze tijd samenwerkingen geboren die anders misschien helemaal niet tot stand waren gekomen.’

Zoals met Hotel Haarhuis, op steenworp afstand van ‘t Amusement. Wouter Dekker, general manager van Hotel Haarhuis: ‘deze tijd biedt ook kansen. Natuurlijk heeft onze branche het zwaar, ook wij hebben wij nu meer kamers beschikbaar omdat we internationaal en zakelijk publiek missen. Juist daarom moet je creatiever zijn voor de Leisure markt. Wij denken hiermee een uniek beleving te kunnen bieden voor gasten, die de komende weken toch even willen ontsnappen aan de realiteit, maar wel verantwoord en veilig.’

The Collector en Mr. Sam

Het vorig jaar geopende Haagse hotel The Collector van Tsibo Lin en Céline Lin-Chu werkt in deze gedeeltelijke lockdown samen met pop-ups van verschillende restaurants in het hotel voor een 'culinary staycation' . Op 24 en 25 oktober is dat Mr. Sam Asian Bistro.

'De gasten van The Collector The Hague worden in de watten gelegd met een culinair verblijf waar ze verwelkomd worden in een Covid-proof lobby, ofwel de basecamp, waar alle zintuigen worden geprikkeld door bijzondere tentoongestelde collecties, comfortable en luxueuze kamers en een gastronomisch, eclectisch, fine dining driegangen keuzediner van de chef Mr Sam van Mr. Sam Asian Bistro’, aldus The Collector.

Gasten kunnen kiezen of ze het diner, 195 euro voor twee personen inclusief overnachting, in de lobby of op hun kamer geserveerd willen krijgen. Om te zorgen dat er niet teveel mensen tegelijk in de lobby zitten, wordt met tijdslots gewerkt.

Joris Bijdendijk en Zoku

Eerder al maakten Joris Bijdendijk, chef van Rijks*, en Zoku bekend samen te werken onder de noemer Make Your Own Adventure at Zoku: Curated by Joris Bijdendijk.

Bij Zoku Amsterdam is de Zoku Loft deze avond getransformeerd naar een eigen privé-restaurant. Hier kunnen gasten met z’n tweeën een Michelinster waardig 4-gangen diner klaarmaken aan de hand van de door Bijdendijk persoonlijk samengestelde Rijks Make-Away box. Tijdens deze avond kunnen ze samen met de sterrenchef de kooktechnieken bijspijkeren middels een virtuele kookworkshop via Zoom vanuit de ‘Loft next door’.

Zoku X Rijks

Daarnaast kunnen gasten vanuit hun veilige bubbel tevens genieten van een interactieve wijnproeverij en wacht er nog een verrassing na het dessert. Na de overnachting wordt de belevenis afgesloten met een ontbijt, ook weer in de eigen Zoku Loft. Het programma is uiteraard aangepast aan de laatste veiligheidsmaatregelen. Deze culinaire avond, inclusief overnachting, is te boeken vanaf 162 euro per persoon.

De eerste editie van deze nieuwe reeks evenementen vindt plaats op zaterdag 24 oktober 2020. Tijdens de vorige lockdown werkten Bijdendijk en Zoku ook al samen, in Better Together.

Van der Valk Harderwijk en Basiliek

Van der Valk Harderwijk werkt al enkele jaren samen met restaurant Basiliek van chef Rik Jansma. Chrissie Van der Valk: ‘De insteek van de samenwerking nu was wel een leuk arrangement samen te stellen, waarbij gasten bij ons overnachten. Het is een hele moeilijke tijd, en wij proberen mee te bewegen naar de nieuwe regels. We hebben het voordeel dat we een groot hotel zijn, omgeven door natuur. We kunnen gasten zo een extra beleving bieden. Vind het ook fijn om zo een restaurant te kunnen helpen.’

Het arrangement voor twee personen bestaat uit een overnachting, een zesgangendiner en een ontbijtbuffet. Het arrangement kost 230 euro per persoon en is alleen te boeken bij Hotel Van der Valk Harderwijk. De gerechten worden geserveerd in de brasserie van het hotel. Daar kunnen maximaal dertig gasten terecht.

Rik Jansma: ‘Dit idee hadden we in maart tijdens de lockdown al. Maar toen we weer open mochten, hebben we het plan weer even op pauze gezet. Toen we bij de laatste persconferentie te horen kregen dat we weer dicht moesten, hebben we weer contact met elkaar gekregen.’

De sterchef zegt het plan neer te hebben gelegd bij Veiligheidsregio, de gemeente én bij KHN. ‘We noemen het geen pop-up, maar we gaan restaurantje spelen in Van der Valk. De burgemeester noemde het een leuk idee, maar onder de voorwaarden dat we ons aan de maatregelen hielden. En dat doen we natuurlijk.’

Parkheuvel en Suitehotel Pincoffs

Tijdens de eerste lockdown initieerde Edwin van der Meijde van Suitehotel Pincoffs een in-suite versie van de Parkheuvel Experience. Het hotel werkt al sinds 2013 samen met Parkheuvel** in een culinair arrangement, maar voorheen dineerden gasten in het tweesterrenrestaurant van Erik van Loo. Nu dat restaurant dicht is, kunnen gasten een drie- of viergangendiner op hun kamer geserveerd krijgen door de brigades van Parkheuvel.

Twee personen overnachten en dineren vanaf 399 euro (3-gangen) of 442 op een kamer in Pincoffs bij het Parkheuvel IN Pincoffs arrangement. Inclusief bijpassende wijnen, water en alles wat in het restaurant ook op tafel zou komen. Ontbijt op de kamer of in de lounge is inbegrepen.

Pincoffs heeft zelfs met twee restaurants de samenwerking gezocht. Ook de brigades van Gastrobar STER in Kralingen van Terry Priem serveren hun gerechten op de kamer in Pincoffs. Een 4- of 5-gangen diner inclusief overnachting en ontbijt op de kamer is beschikbaar vanaf 225 euro voor twee personen.

ZenZeZ en Twenty2

Petra en Douwe Bangma van Hotel ZenZeZ in Apeldoorn werken samen met restaurant Twenty2. Gasten kunnen genieten van een (h)eerlijk verrassingsmenu van Restaurant Twenty2 geserveerd in de sfeervolle lounge van Hotel ZenZeZ en na afloop aldaar te overnachten in een kamer of suite. Het arrangement is in eerste instantie alleen op vrijdag en zaterdagavond.

Dineren op kamers zonder overnachting

Uit de peiling van Misset Horeca onder ruim honderd hotels bleek dat het overgrote deel (95,8 procent) eten op de kamers serveert. Een bescheiden aandeel van 8,3 procent geeft aan dat ze arrangementen hebben waarbij gasten die niet in het hotel overnachten, toch op een kamer kunnen eten.

Soms is dit een ‘gratis overnachting’ arrangement, soms kan het alleen als gasten bijvoorbeeld een vergaderarrangement hebben.

Eerder ontstond wat ophef toen Mario Ridder voor 10 euro extra een overnachting aanbood in Hilton Rotterdam voor gasten die een reservering bij Joelia*rest hadden staan nadat de lockdown in was gegaan. Hiermee werden het hotelgasten en mochten ze dus komen eten.

Reacties op deze constructie liepen uiteen van ‘complimenten voor zijn creatief ondernemerschap’ tot ‘asociaal’. De veiligheidsregio Rotterdam boog zich over de zaak en uiteindelijk maakte Ridder dezelfde dag nog bekend te stoppen met de constructie.