Mark Rutte: 'Alle scenario's liggen op tafel, ook een volledige lockdown'

Mark Rutte: 'Alle scenario's liggen op tafel, ook een volledige lockdown'

'Twee weken geleden hebben we een grote hamer uit de gereedschapskist gehaald. Nu is het een kwestie van de temperatuur meten', aldus minister-president Mark Rutte dinsdagavond 27 oktober tijdens het persmoment. Hugo de Jonge meldt dat de huidige coronamaatregelen tot in december gaan duren.

Mark Rutte: 'Het effect is na een week of twee pas zichtbaar.' Op dit moment staan we op het kruispunt of de eerder getroffen maatregelen effect hebben of niet, zo legt hij uit. 'Het is nu te vroeg om al harder op de rem te drukken. We willen het virus aanpakken, maar de economie ook niet te veel schaden. Daarom blijven we nauwkeurig volgen wat er in de teststraten en de ziekenhuizen gebeurt.'

Dinsdag persconferentie

Volgende week dinsdag is er een nieuwe persconferentie. Wanneer er een nieuw piekmoment plaatsvindt, dan wordt de persconferentie eerder gehouden. 'Op dit moment is er geen aanleiding voor extra maatregelen.' Rutte: 'Maar alle scenario's liggen op tafel, tot en met een volledige lockdown', zo waarschuwt hij. Dat laatste noemt hij een schrikbeeld. 'Dat betekent dat je alleen nog naar buiten kunt om een boodschap te doen.' Voor nu adviseert hij iedereen om de regels zo goed mogelijk na te leven om een volledige lockdown te voorkomen.

'Maatregelen tot en met december'

Hugo de Jonge: 'alle scenario's liggen dus op tafel. Met het huidige maatregelenpakket kunnen we het verschil maken. De huidige maatregelen zullen echter veel langer duren dan die vier weken', zo verwacht hij.

Twee weken geleden kondigde het kabinet een gedeeltelijke lockdown af voor minstens vier weken. Dat betekende onder meer sluiting van de horeca, geen alcohol op straat tussen 20.00 en 7.00 uur en beperking van het aantal mensen in binnenruimtes tot maximaal dertig.

Het kabinet beloofde toen na twee weken met een tussenbalans te komen. Dat is nu dus niet mogelijk omdat er nog onvoldoende tijd overheen is gegaan om de effecten te meten. Wel maakte De Jonge duidelijk dat het huidige pakket maatregelen nog tot in december van kracht zal blijven. Of dat ook betekent of de horeca ook rekening moet houden met een sluiting tot december, wordt tijdens het persmoment niet duidelijk gemaakt. De feestdagen met familie vieren? Rutte: 'Houd er voorlopig rekening mee dat Sinterklaas dit jaar in kleine kring gevierd moet worden, met een max van drie volwassenen buiten het eigen gezin.' Hij durft nog geen uitspraken te doen over Kerst. 'Dat is nu nog te vroeg.'

Hugo de Jonge

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.