Frankrijk in lockdown: alle horeca weer dicht

Frankrijk in lockdown: alle horeca weer dicht

Heel Frankrijk gaat vanaf vrijdag 30 oktober in een lockdown. Cafés, restaurants, hotels en niet-essentiële winkels moeten hun deuren sluiten. De maatregelen duren op z'n minst tot december.

Naast de horeca moeten ook musea, bioscopen, theaters en andere uitgaansgelegenheden sluiten. Net als de sportscholen.

Ook reizen tussen regio’s wordt verboden in Frankrijk (vanaf 2 november). De grenzen binnen Europa blijven wel open, reizigers uit niet Europese-landen mogen Frankrijk niet meer in.

Universiteiten sluiten hun deuren, maar de middelbare en lagere scholen blijven wel open. Ook de verpleeghuizen gaan niet weer op slot.

Mensen mogen nu alleen nog het huis uit om boodschappen te doen, een dokter te bezoeken, de hond uit te laten of dagelijks een uur te sporten. Iedereen die de straat op gaat, moet kunnen aantonen waarom dat nodig is. Daarom komt de algemene attestation de déplacement (het getekende formulier) terug voor alle Fransen.

De Fransen mogen alleen nog naar hun werk als dit echt niet anders kan. President Emanuelle Macron stelde dat andere oplossingen, zoals groepsimmuniteit of bescherming van kwetsbare personen, niet mogelijk zijn.

‘Het virus gaat rond met een snelheid die zelfs de pessimistische verwachtingen niet hadden voorzien’, zei Macron, die waarschuwde dat de tweede golf erger zal zijn dan de eerste en dat de aanpak tot nu toe niet goed genoeg was.

Dinsdag noteerde Frankrijk met ruim vijfhonderd doden het hoogste dagelijkse sterftecijfer sinds april, op het hoogtepunt van de eerste golf. Na twee weken zal het kabinet bekijken of de situatie zo veranderd is dat niet-essentiële winkels eventueel weer open kunnen.

Dit voorjaar ging het land al acht weken op slot toen de pandemie een eerste piek bereikte. Na een relatief rustige zomer moesten cafés in steden als Parijs en Marseille begin oktober weer op slot om het aantal corona besmettingen terug te dringen.