Buurtcafé haalt € 75.000 op via crowdfunding 

Buurtcafé haalt € 75.000 op via crowdfunding 
Bas Wijn

Café Smit & Voogt haalde het minimale doelbedrag van €75.000 voor een verbouwing van het monumentale pand in de Plantagebuurt in Amsterdam.

Om de verbouwing te financieren is ondernemer Bas Wijn een crowdfunding campagne gestart op CrowdAboutNow, vaste gasten en buurtbewoners investeren mee. Binnen 10 dagen is het minimale doelbedrag van €75.000 bereikt. .

Bas Wijn runt al 13 jaar het café aan de Plantage Parklaan. De eigenaren van het monumentale pand uit 1885 herstellen de fundering van het pand. Wijn gebruikt dit moment om ook het café te verbouwen en de bedrijfsvoering zoveel mogelijk te verduurzamen. Het bedrag dat gereserveerd was voor de verbouwing is door de gedwongen sluiting van afgelopen maanden, in verband met het coronavirus, flink geslonken.

Veel steun vanuit netwerk

Het buurtcafé heeft al jarenlang een grote groep vaste gasten, daarom besloot Wijn een crowdfunding campagne. Zo geeft hij iedereen de mogelijkheid mee te investeren: ‘Dit bewogen jaar heeft me doen beseffen dat ik niet alleen sta. Ik heb heel veel support gekregen van klanten, vrienden en familie. En veel mensen bieden aan dat ze me ook financieel willen helpen.'
'Met de crowdfunding kan iedereen die mee wil helpen bijdragen en dat benadrukt ook het gevoel van saamhorigheid en de verbinding die we met Café Smit & Voogt hebben met de buurt’, aldus Wijn.

Crowdfunding loopt door

Om de verbouwing te realiseren was minimaal €75.000 nodig, maar de crowdfunding loopt nog tot €150.000 door. Onder andere een extra verdiepte kelder voor toiletten en opslag, een nieuwe keuken en niet onbelangrijk een goede stevige bar om aan te hangen zijn onderdeel van de verbouwingsplannen. Geïnteresseerden kunnen de ondernemer een bedrag lenen of een aankoop doen in de campagne. Onder andere de vereeuwiging van je naam in het café staat daar tegenover.  Al 68 investeerders doen mee.