Van der Valk en Jan Smink slaan handen ineen met pop-up restaurant

Van der Valk en Jan Smink slaan handen ineen met pop-up restaurant
Jan Smink (C) Kyonne Leyser

Jan Smink, eigenaar en chef van Restaurant Smink in Wolvega, heeft de handen ineen geslagen met Van der Valk Hotel Wolvega, door in het hotel pop-up restaurant Smink te openen.

Het restaurant heeft op iedere zaterdag in november de deuren geopend en op vrijdag 20 en 27 november. Voor het pop-up restaurant werd het speciale Jan Smink arrangement in het leven geroepen. Dit in een exclusieve ruimte geheel in Restaurant Smink-stijl. Uiteraard conform de RIVM richtlijnen. Gasten kunnen tegen betaling van 219 euro genieten van een overnachting, inclusief zesgangendiner van Jan Smink, wijnarrangement, koffie, friandises en ontbijt. Voor 245 euro genieten gasten van een achtgangendiner.

'Hier in Wolvega kook ik volgens de Smink-stijl een menu op hoog niveau, met veel lef en met een grote dosis beleving. Ik kook met de producten waarmee ik als boerenzoon ben opgegroeid, de liefde voor Friesland spat van het bord. Samen met mijn brigade zorg ik voor een unieke Friese gastronomische ervaring', zo meldt Smink.

Naast het pop-up concept, heeft Smink ook een culinair menu samengesteld voor bij de gasten thuis. Een viergangenmenu van Smink kost 50 euro. Zijn webshop bevat ook biertjes, vis, kaasplankjes, sweets en olijfolie.

Over Jan Smink

Chef en ondernemer Jan Smink werkte eerder onder meer als sous-chef bij Bilderberg Landgoed Lauswolt. Als freelance chef werkt hij sinds 2013 voor onder meer driesterrenrestaurant De Librije, waaraan hij ook na de opening van zijn restaurant op projectbasis verbonden is. Jan Smink behaalde als wedstrijdkok veel prijzen in binnen- en buitenland en kwam diverse malen voor Nederland uit in de internationale kookwedstrijd Bocuse D’Or. Sinds 2017 is hij coach van het Nederlandse Bocuse D’Or-team. Jan Smink is sinds 2014 als docent van de Talentklas verbonden aan ROC Friese Poort Sneek. Naast restaurateur is hij werkzaam als onder meer freelance-chef, adviseur, gastspreker, productontwikkelaar en foodstylist.

Samenwerkingen

Nu restaurants gesloten maar hotels nog open zijn, zoeken deze twee elkaar steeds vaker op voor een (tijdelijke) samenwerking. Zo kookt Estée Strooker in Hotel Haarhuis in Arnhem en serveert Mr. Sam zijn gerechten in The Collector in Den Haag. Een peiling onder ruim honderd hotel in Nederland leert dat ruim 10 procent van de hotels samenwerkt met een lokaal restaurant.

Bijna alle hotels die de peiling, uitgezet onder ruim honderd hotels in heel Nederland, invulden hebben een eigen restaurant. Toch zegt 11,3 procent in de gedeeltelijke lockdown een samenwerking aan te gaan met een restaurant of chef uit de buurt. Deels om gasten te verleiden naar het hotel te komen, deels om lokale restaurantondernemers te steunen.