Van der Valk ontwikkelt kerstdiner voor thuis met André van Doorn

Van der Valk ontwikkelt kerstdiner voor thuis met André van Doorn

Ook Van der Valk biedt een thuiskerstdiner dit jaar. Met meesterkok André van Doorn is op initiatief van Van der Valk De Cantharel in Apeldoorn een vijfgangenmenu samengesteld dat landelijk bezorgd wordt.

De kerstdagen zijn normaal gesproken de drukste dagen van het jaar in de restaurants van Van der Valk, waarbij in sommige hotels wel zo’n 2000 gasten verdeeld over drie dagen komen lunchen en dineren. Nu dat op zijn minst een stuk minder zal zijn omdat vermoedelijk nog altijd alleen hotelgasten mogen eten in de hotelrestaurants en de groepen niet te groot kunnen zijn, sluit Van der Valk aan in de lange rij horecabedrijven die kerstdiners voor thuis bieden.

Ook op het Van der Valk concern heeft corona flinke impact, laat het bedrijf weten. Hoewel overnachtende hotelgasten welkom zijn, ziet de Kerst er voor Nederlands grootste horecabedrijf dit jaar heel anders uit. ‘Stilzitten is er echter niet bij. Een aantal hotels heeft de handen ineengeslagen en biedt een vijfgangen kerstmenubox aan die landelijk gekoeld aan huis bezorgd wordt.’

Van der Valk met kerst

André van Doorn

De landelijke kerstmenubox is een initiatief van Van der Valk Hotel Apeldoorn-de Cantharel, die overigens ruiterlijk toegeeft niet de eerste te zijn die menuboxen aanbiedt. Eigenaar Bob Zeeuw van der Laan vertelt: 'We wilden deze Kerst iets extra’s doen. We hebben onder leiding van meesterkok André van Doorn met ons team een feestelijk vijfgangenmenu samengesteld. Het zijn de smaken van Van der Valk, maar in een nieuw, fris jasje. Het resultaat is iets om trots op te zijn.’

André van Doorn was 17 jaar lang chef bij Kasteel Heemstede (van 2003 tot begin 2020 met een onderbreking van 2 jaar bekroond een Michelinster), waar hij in maart vorig jaar vertrok. Sindsdien werkt hij op freelancebasis.

Meekoken met de chef

Gasten gaan thuis zelf aan de slag om hun menu in elkaar te zetten en krijgen met behulp van video’s en instructiekaartjes tips. Ook voor de opmaak van het bord. Tijdens de kerstdagen kunnen gasten bovendien live verbinding maken met chefs van Van der Valk voor tips tijdens het koken. Zo bereiden gasten als het ware samen met de chefs een uniek diner thuis.

Van der Valk met kerst

Zeeuw van der Laan: ‘Het mooie is dat we met een aantal Valk-vestigingen samenwerken om dit mogelijk te maken. Onze menuboxen worden door heel Nederland gekoeld thuisbezorgd. En ze zijn af te halen bij een aantal Valk-vestigingen. Het is een feestje om vervolgens thuis het menu in elkaar te zetten. Met de instructies van onze chefs kan dat niet mislukken. Bovendien hoeven onze gasten zich niet druk te maken over de boodschappen voor het kerstdiner, alles zit in één box.’

Menubox Van der Valk

De menubox van Van der Valk is vooralsnog alleen voor Kerst verkrijgbaar. Of het initiatief na de Kerst een vervolg krijgt, wordt later bepaald. De box komt ook in een vegetarische variant. Een wijnarrangement met bijpassende wijnen kan meebesteld worden en wie de complete Valk ervaring thuis wil hebben kan via Valk At Home ook nog tafellinnen, servies en decoratie bestellen.

Het menu bestaat uit een voorgerecht van zalm en biet, een tussengerecht van rivierkreeft en pompoen, een hoofdgerecht van eend en sinaasappel, een kaasgerecht van peer en gorgonzola en een nagerecht van chocolade en vanille. Een vegetarisch menu is ook mogelijk. Dan is het voorgerecht geitenkaas en noten, het tussengerecht paddenstoelen en pompoen en het hoofdgerecht knolselderij en wortel.

De menubox is voor 2 personen en kost €110. Een bijpassend wijnarrangement van vier flessen kost €45. Bestellen kan via Valkculinair.nl.