Manneken Pis breidt uit met drie nieuwe zaken

Manneken Pis breidt uit met drie nieuwe zaken
Manneken Pis op de begane grond van de Mall of the Netherlands. Boven, bij de bioscoop, komt een tweede vestiging.

Als alles volgens planning verloopt, telt Nederland volgend jaar geen vijf maar acht vestigingen van Manneken Pis. Twee nieuwe zaken zijn straks te vinden in het gloednieuwe en grootste overdekte winkelcentrum van Nederland. Ook de locatie van de derde nieuwe vestiging is opmerkelijk te noemen.

Twee vestigingen van Manneken Pis openen in de Mall of the Netherlands in Leidschendam. Dit is het voormalige winkelcentrum Leidsenhage, dat momenteel wordt omgebouwd tot het grootste overdekte winkelcentrum van Nederland met 280 winkels. Er wordt zo’n 25 duizend vierkante meter bijgebouwd voor een totaal van 117 duizend vierkante meter aan winkels, horeca, leisure en service.

Beneden en boven

Manneken Pis heeft niet alleen beneden tussen de winkels een plekje bemachtigd, maar ook boven bij de bioscoop, als onderdeel van een foodcourt met zitplaatsen. ‘Beneden gaan we halverwege december open en boven in maart volgend jaar’, zegt eigenaar Albert van Beek.
Het aanbod in de Mall of the Netherlands is gelijk aan dat van de andere vestigingen van Manneken Pis, met de toevoeging van fish & chips. Van Beek: ‘Daar zijn we op het Stationsplein in Utrecht mee begonnen en dat loopt ontzettend goed.’

Nieuwe uitstraling

De uitstraling van de twee nieuwe zaken zal iets afwijken van de andere Manneken Pis-locaties. ‘Het winkelcentrum heeft iedereen de opdracht gegeven om iets bijzonders te doen. Wij hebben gekozen voor een klassieke bioscoopuitstraling met onder meer lichtbakken.’

Manneken Pis

Veertien miljoen bezoekers

Van Beek is in zijn nopjes met de Mall of the Netherlands. ‘Het wordt echt een prachtig en luxe winkelcentrum. Ik denkt dat de hele Randstad hier één of twee keer per jaar zal komen. En parkeren is gratis.’ De eigenaar van het winkelcentrum, het Europees-Australische vastgoedbedrijf Unibail Rodamco-Westfield, verwacht veertien miljoen bezoekers per jaar. De officiële opening van het nieuwe winkelcentrum stond aanvankelijk gepland voor oktober 2020, maar omdat veel retailers door de coronacrisis vertraging op hebben gelopen, is de opening verplaatst naar maart 2021.

Manneken Pis in de hoofdstad

De derde nieuwe Manneken Pis opent halverwege 2021 in Amsterdam. Deze komt op de Nieuwendijk, niet ver van de vestiging op het Damrak. ‘In een pand dat nog helemaal verbouwd moet worden’, laat Van Beek weten. Een tweede zaak in Amsterdam is opmerkelijk, omdat de gemeente sinds 2019 geen toestemming meer geeft voor nieuwe fastfoodzaken (horeca 1) in het centrum. ‘Maar het pand heeft al een horeca 1-bestemming. Ik was daar al jaren naar op zoek, want die panden komen zelden vrij.’

Manneken Pis

Manneken Pis op het Stationsplein bij Utrecht CS. Foto: Herbert Wiggerman

Sinds 1991

Albert van Beek opende in 1991 de eerste Manneken Pis aan het Vredenburg in het centrum van Utrecht. De vestiging op het Damrak in Amsterdam kwam drie jaar later. Daarnaast is Manneken Pis gevestigd in de Steenstraat en aan het Vredenburg in Utrecht. Van Beek opende in 2018 zijn vijfde zaak op het nieuwe Stationsplein bij Utrecht CS.