Deliveroo: 'Bezorgdiensten houden activiteiten in stand tijdens lockdown'

Deliveroo: 'Bezorgdiensten houden activiteiten in stand tijdens lockdown'
Fotocredits: Mikael Buck / Deliveroo

Een grote nieuwe studie in opdracht van Deliveroo onthult de belangrijke rol die bezorgdiensten zoals Deliveroo tijdens het hoogtepunt van de pandemie eerder dit jaar in de Nederlandse restaurantsector hebben gespeeld.

Aangezien Nederland momenteel te maken heeft met verdere beperkingen voor de horecasector, onderstreept het rapport waarom diensten zoals die van Deliveroo’ zo belangrijk zijn voor de sector. Zij helpen activiteiten in stand te houden, beschermen banen en voorkomen massale sluiting van ondernemingen.

The Value of Delivery Services

Het rapport ‘The Value of Delivery Services’ is uitgevoerd door Capital Economics en onderzocht de restaurantpartners van Deliveroo. Het onderzoek stelde vast dat door gebruik te maken van bezorgplatforms ongeveer 10.000 banen bij die partnerrestaurants zijn beschermd in de periode tussen april en juni.
Het rapport stelt ook vast dat bezorgdiensten in deze periode een omzet van €146 miljoen  ondersteunden voor de partnerrestaurants. Sinds het begin van de lockdown zijn ongeveer 950 restaurants voor het eerst met Deliveroo gaan samenwerken om hun eten te kunnen bezorgen aan gasten. Momenteel zijn er 3.000 restaurants actief op het platform.

Horeca overeind gehouden

Gemiddeld zegt 23 procent van de werknemers van de partnerrestaurants dat ze konden blijven werken vanwege de samenwerking met bezorgdiensten. 32 procent geeft aan dat ze zijn blijven werken vanwege de steunregelingen van de overheid. ‘Bezorgingsdiensten hebben geholpen om een deel van de horeca-activiteiten overeind te houden en de kosten voor de overheid zouden zonder deze diensten nog hoger zijn geweest. Meer mensen konden blijven werken in horeca, een van de branches die het zwaarst zijn getroffen door de lockdown,’ zo is in het rapport te lezen.
Uit het onderzoek blijkt ook dat de activiteiten in 2019 en 2020 van Deliveroo 2.800 banen in Nederland mede mogelijk maakten. Van deze banen zijn er 990 bij kleine, onafhankelijke restaurants en hun (keten van) toeleveranciers en 1.500 banen bij grote ketens en hun toeleveranciers. In 2019/20 genereerde Deliveroo een extra omzet van €73 miljoen voor de Nederlandse economie. Wereldwijd ondersteunt Deliveroo 90.000 banen in de horeca en aangrenzende branches en genereerde het meer dan 4 miljard pond aan inkomsten voor die sectoren.