Mondkapjesplicht: is de boete voor de gast, of voor de horeca?

De mondkapjesplicht is sinds 1 december 2020 ingevoerd. Ook voor de horeca geldt bij heropening dat zowel gasten als medewerker een mondkapje op moeten. Maar wanneer een gast weigert een kapje te dragen, voor wie is dan de boete? Voor de horecaondernemer, of voor de gast?

De boete is in eerste instantie voor de bezoeker van de horecagelegenheid wanneer deze een mondkapje weigert, zo laat een woordvoerder van Rijksoverheid weten. De veiligheidsregio’s controleren hierop. Of het een ondernemer ook een boete kan opleveren, wanneer een gast weigert een mondkapje te dragen? ‘Ik denk niet dat die er gaat komen’, aldus de zegsman. ‘Er wordt ook echt niet gelijk met een bonnenboekje gezwaaid. Wanneer een gast weigert een kapje te dragen, zal eerder overleg worden gevoerd hoe een horecaondernemer het kan aanpakken als het gaat om de plicht. Wanneer wordt geconstateerd dat het op dit punt structureel fout gaat in een zaak en er bijvoorbeeld al tien keer een waarschuwing is gegeven aan dezelfde ondernemer omdat gasten er geen mondkapje op hebben, zal een uitzondering worden gemaakt. Dan kan er wel een boete volgen voor de ondernemer. Een horecaondernemer is er namelijk wel verantwoordelijk voor dat men zich aan de coronamaatregelen houdt in algemene zin.’

Boete

Lange tijd hield het kabinet een mondkapjesplicht voor mensen in openbare ruimtes af, omdat de experts waarop de ministers zich baseren zeiden dat ze weinig nut hadden. Eind september werd het dragen ervan ‘een dringend advies’ en weer later werd alsnog een verplichting aangekondigd. Die verplichting is op 1 december ingegaan. Mensen die het kapje niet op hebben waar het wel moet, riskeren vanaf nu een boete van 95 euro. Jongeren onder de 16 jaar zijn 38 euro kwijt bij een overtreding.

Horecapersoneel

mondkapje personeel

De mondkapjesplicht geldt in alle publieke binnenruimten, stationsgebouwen en luchthavens. Voorbeelden van publieke binnenruimten zijn winkels, musea, benzinestations, restaurants, cafés, hotels, afhaalzaken, theaters en concertzalen. Een mondkapje is niet verplicht als mensen een vaste zitplaats hebben. Concreet betekent dit dat in bijvoorbeeld restaurants of theaters het mondkapje af mag wanneer mensen aan tafel of in de zaal plaatsnemen. Wanneer vervolgens wordt opgestaan om naar het toilet of naar buiten te gaan, moet het mondkapje weer worden gedragen. De verplichting geldt ook voor het horecapersoneel in de publieke ruimte, niet alleen wanneer er gasten in de zaak zijn, zo meldt KHN. Ook met een mondkapje op blijft de basisregel van 1,5 meter afstand houden bestaan.