Tarieven NVWA max 1,7 procent omhoog in 2021

De tarieven van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor keuringen, herinspecties, systeemtoezicht, certificering, monsterneming en -analyse wijzigen per 1 januari 2021. De tarieven gaan in 2021 met maximaal 1,7 procent omhoog.

De tarieven die de NVWA in rekening brengt, worden bepaald door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Tarieven NVWA

De tariefsverhoging van 1,7 procent is gebaseerd op gemiddelde prijsstijgingen bij de overheid uit de Macro Economische Verkenning 2021 van het Centraal Planbureau.

Doorberekenen van kosten

De NVWA wordt voor ongeveer 70 procent betaald door het ministerie van LNV en het ministerie van VWS. De overige 30 procent zijn inkomsten uit keuringen en herinspecties bij bedrijven.

Deze bedragen worden via retributies bij het bedrijfsleven in rekening gebracht. De NVWA-tarieven worden jaarlijks aangepast aan de stijgende lonen en prijzen en aan ontwikkelingen in het toezicht. Er zit geen BTW op een factuur van de NVWA.

Starters en de NVWA

De NVWA houdt toezicht op allerlei regels voor veilig verhandelen, bereiden of verwerken van eten. Startende ondernemers moeten zich ook aan die regels houden.
Start je een horecabedrijf in Nederland? Dan moet je je als ondernemer houden aan allerlei regels voor het veilig verhandelen, bereiden of bewerken van eten. De NVWA ziet daarop toe. Een ondernemer is zelf verantwoordelijk zich te verdiepen in de geldende regelgeving.

Geen individueel advies

Voor individueel advies over het eigen bedrijfsproces moeten horecaondernemers zich melden bij de brancheorganisatie, of een (gespecialiseerd) particulier adviesbureau. Een startbezoek door de NVWA is niet mogelijk.


Bekijk deze collectie

Hygiëne

Hygiëne in de horeca is een randvoorwaarde. In deze collectie staan effectieve strategieën voor insectenbestrijding en de nieuwste technieken voor grondige schoonmaak. Met de tips is de gezondheid van je gasten gewaarborgd.