‘In een land dat steeds meer lijkt op een modelwoning van Ikea, zijn frietkramen de smaakmakers van de openbare ruimte’, zegt auteur Ubel Zuiderveld over zijn nieuwe boek De Frietkraam. ‘Het boek is een eerbetoon aan een langzaam maar zeker verdwijnende eetcultuur, de losstaande frietkramen die in hoge mate bij hebben gedragen aan de emancipatie van eten buitenshuis.’
Elk een eigen karakter
Frietkramen verdwijnen sinds het einde van de vorige eeuw in hoog tempo, zegt Zuiderveld. ‘Vrijstaande frietkramen, frietverkopers met een vaste stek, vaak gevestigd in de berm van onze ruimtelijke ordening. Elke frietkraam heeft zijn eigen karakter; bijna geen van deze frituurpaleisjes is of was identiek.’
Frietkramen in alle windstreken
Zuiderveld legde in vijftien jaar tijd ongeveer honderd frietkramen, frietwagens en frietkiosken vast in alle windstreken van Nederland. Onderverdeeld in de hoofdstukken Zuid-Nederland, Oost-Nederland, West-Nederland en Noord-Nederland passeren ze de revue. Elk hoofdstuk wordt ingeleid met een verhaal over de frituurcultuur in de betreffende regio.
De Frietkraam kwam mede tot stand door crowdfunding via platform Voordekunst.nl.