Van servies tot een fiets: dit is wat gasten stelen in de horeca

Van servies tot een fiets: dit is wat gasten stelen in de horeca

Bij 1 op de 10 horecaondernemers wordt minstens één keer per week wat gestolen. Drukwerkdeal deed onderzoek onder horecaondernemers naar verdwenen spullen. Hoe vaak verdwijnt er iets en waarom eigenlijk?

Bij ruim één op de tien horecaondernemers heeft te maken met stelen in de horeca. Bij hen wordt minstens één keer per week iets meegenomen. Wat voor de dief een leuke stunt is, is voor de ondernemer behoorlijk vervelend. Voor 6% van de ondernemers is het zelfs een dagelijks probleem. Gelukkig heeft de meerderheid er minder vaak last van: 24% ziet maandelijks spullen verdwijnen, bij 35% gebeurt het jaarlijks.

Toch is er ook een groep die geluk heeft: bij 29% is er zelfs nog nooit iets gestolen. Opvallend is dat vooral middelgrote zaken (250 tot 1000 gasten) de dupe zijn. Bij hen verdwijnen spullen vaker dan bij kleine (1 tot 15 gasten) of grote (meer dan 1000 gasten) horecazaken.

Misset Horeca deed ook al eens onderzoek naar diefstal in de horeca. Toen bleek al dat gasten alles wat los en vast zit stelen. Wijnglazen, glaswerk, bestek, peper- en zoutmolens, flessen wijn tot en met de tampons op de wc: schaamteloos verdwijnen de spullen in tas of jas.

De bijzonderste buit

Sommige spullen die verdwijnen, zijn wel héél bijzonder. Een bierviltje of servet per ongeluk meenemen is nog wat onschuldiger, maar een Nespresso-apparaat of beamer stelen vergt wel wat meer creativiteit.

Op de vraag wat het meest opvallende of waardevolste item is dat ooit werd gestolen, kwamen er een heleboel bijzondere antwoorden uit. Zoals een fiets, een tafeltap t.w.v. €400, een beamer, een prachtige spiegel waarvan de eigenaren er echt van overtuigd waren dat deze supergoed vastgekit was.

20 opvallendste gestolen items

Een horecaondernemer vertelde zelfs dat er ooit een spiegel is meegenomen, terwijl die goed vastgekit zat. Een minder opvallend, maar toch opmerkelijk item: rollen toiletpapier. Grote kans dat sommige gasten thuis zonder zaten en hun horecabezoek zagen als dé kans om wat wc-papier in te slaan. 

Waarom nemen gasten spullen mee?

Op de vraag waarom gasten spullen meenemen, denkt 44% van de horecaondernemers dat het gewoon een ‘leuk’ aandenken is. Anderen vermoeden dat het vooral met het nuttigen van alcohol te maken heeft. Na een paar biertjes lijkt een meegenomen glas ineens een leuk aandenken. Voor de ondernemer blijft het vervelend en soms zelfs kostbaar.

Maatregelen

Om diefstal te voorkomen nemen ondernemers verschillende maatregelen. Zo maakt 30 procent het personeel extra alert en 24 procent heeft camerabewaking geïnstalleerd. Een kleine 6 procent plaatst waarschuwingen op zichtbare plekken. Toch geeft 42 procent aan helemaal geen actie te ondernemen. 'Het hoort erbij,' zeggen ze.

Maar wat als er wél iets wordt meegenomen? De meest voorkomende reactie is het aanspreken van de persoon als ze het zien gebeuren. Op plek twee: het laten gaan, omdat ze het de moeite niet waard vinden. Op een gedeelde derde plek staan het inschakelen van de politie en het aanpassen van maatregelen.

Het blijft natuurlijk vervelend als spullen bewust worden meegenomen. Niet alleen levert het de eigenaar een onverwachte rekening op, het zorgt ook voor een rotgevoel. Dus: houd een beetje rekening met elkaar en blijf van andermans spullen af.

Wie betaalt de schade?

De kosten belanden bijna altijd op het bordje van de ondernemer. Voor de meesten valt het mee: 81% ziet maandelijks voor minder dan 50 euro verdwijnen. Bij 17% tikt het aan tot 200 euro en een kleine groep (2%) draait op voor schade tot wel 1000 euro per maand. Eén op de vijf ‘souvenirs’ keert terug uit schuldgevoel.

Dit onderzoek van Drukwerkdeal is uitgevoerd aan de hand van een survey onder ruim 130 horecaondernemer in Nederland in de periode van 1 t/m 24 juni.

Bekijk deze collectie

Gastbenadering

Ontdek de essentie van gastvrijheid en bijverkoop in de horeca met deze nieuwe collectie. Van gastvrijheidslessen tot effectieve klachtenafhandelingstechnieken, wij bieden waardevolle inzichten voor het creëren van positieve ervaringen. Leer hoe medewerkers een blijvende indruk kunnen achterlaten en ontdek strategieën om bijverkoop te stimuleren.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.