Franse chef Albert Roux (85) overleden

Franse chef Albert Roux (85) overleden

De Franse topchef Albert Roux is maandag 4 januari 2021 overleden op 85-jarige leeftijd. Broer en tevens chef-kok Michel Roux overleed in maart vorig jaar al op 78-jarige leeftijd. De broers kookten in Engeland en behaalden er als eerste drie sterren.

Albert en Michel Roux waren vooral bekend omdat ze de Franse kookkunsten in Londen introduceerden.

De broers Roux richtten in Londen een klein culinair imperium op. Ze startten heel kleinschalig in1967 door het restaurantje Le Gavroche op te richten. Om beurten deden ze de zaal en de keuken. Maar het kleine restaurant in de Londense wijk Chelsea werd een groot succes. Het werd het eerste restaurant in het Verenigd Koninkrijk dat erin slaagde om drie Michelinsterren te behalen.

In 1972 breidden de broers hun onderneming uit door de Waterside Inn te kopen, een traditionele Engelse Country Club. Ze konden de club transformeren naar een hip restaurant met cocktailbar. In 1986 kwam het tot een breuk tussen de broers. Michel , die vorig jaar in maart overleed, en zijn zoon Alain bleven in de Waterside Inn, terwijl Albert en zijn zoon Michel Jr. zich focusten op Le Gavroche.
Michel Roux, die werd gezien als de godfather van de moderne Britse keuken, schreef verscheidene kookboeken en trad als specialist op in populaire tv-programma’s. Ook hadden de broers kookprogramma’s op de BBC. Chefs die bij de broers in de leer gingen zijn onder andere Gordon Ramsay, Marco Pierre White, Pierre Koffman en Monica Galetti.

Albert Roux in Nederland

Albert Roux was in 1989 een van de grondleggers van hotel The Grand in Amsterdam en jaren naamgever en culinair verantwoordelijke voor het restaurant, Café Roux. In 2007 staakte het hotel de samenwerking. In die jaren was Chris Naylor sous-chef onder Roux.
Albert Roux werd geboren op 8 oktober 1935 in het Franse Semur-en-Brionnais, maar spendeerde bijna zijn hele loopbaan in Groot-Brittannië waar hij zich definitief vestigde na zijn legerdienst in Algerije en na twee jaar als souschef te hebben gewerkt op de Britse ambassade in Parijs.