Remia Professioneel zoekt Lekkerste Loaded Fries van 2021

Remia Professioneel zoekt Lekkerste Loaded Fries van 2021

Loaded fries zijn populair. Steeds meer ondernemers in fastservice, koks in restaurants en catering ontwikkelen hun eigen loaded fries en proberen zich zo goed mogelijk te onderscheiden. Remia Professioneel gaat de komende maanden op zoek naar de Lekkerste Loaded Fries van 2021.

Loaded fries zijn nog steeds in opmars. Dat ziet ook Remia Professioneel, dat om die reden een ‘Lekkerste Loaded Fries-wedstrijd’ voor foodprofessionals organiseert. Ook meedoen? Schrijf je dan in viade website. Hoe ontwikkel jij je creatie? Focus jij je op de ultieme combinatie van textuur, mondgevoel, smaak en kleur op basis van ingrediënten die je al in huis hebt? Ga je voor luxe en ambacht? Voor lokale ingrediënten? Of juist voor vegan?

Mitch Kramer herkent de trend en ziet dat loaded fries inderdaad meer en meer in de spotlights komen te staan. De chef-kok bij Ter Marsch & Co sleepte vorig jaar de eerste prijs in de wacht in de categorie ‘Lekkerste frietje’ van de Lekkerste Wedstrijden op de Horecava. De jury was stevig onder de indruk van zijn ‘Sweet fries of mine’: friet met een topping van zelfgemaakte mayonaise met wintertruffel, geschaafde Parmezaanse kaas en gedroogde worst, een crumble van oude kaas en noten en gefrituurde peterselie. Inmiddels staat ‘Sweet fries of mine’ bij alle zaken van Ter Marsch & Co op de kaart. ‘Dit gerecht is een echte topper geworden’, zegt Kramer.

Durf te combineren

De hamvraag is natuurlijk hoe je een succesvolle loaded fries-variant ontwikkelt? ‘Om succesvol te zijn in loaded fries moet je vooral out-of-the-box denken, verschillende smaken en ingrediënten dúrven te combineren’, benadrukt de chef-kok. ‘En daarbij ook niet bang zijn om risico te nemen. Ofwel: stap uit je comfortzone. Dat loaded fries zo succesvol zijn, komt vooral omdat deze gerechten ideaal zijn om je als horecazaak mee te onderscheiden, je eigen gezicht en creativiteit te tonen.’

Goed calculeren

Kramer adviseert ook om de range aan loaded fries beperkt te houden. Met tien verschillende varianten zien mensen door de bomen het bos niet meer, benadrukt hij. ‘En dan verlies je het onderscheidend vermogen. Daarbij is het zaak om kritisch te zijn op de marge. Loaded fries hebben weliswaar een hogere verkoopprijs dan een gewoon frietje, maar de inkoopprijs ligt ook hoger. Goed calculeren is daarom extra belangrijk. En dat is ook makkelijker wanneer je kiest voor een beperkt assortiment.’

Om een optimaal rendement te behalen, is het volgens Kramer ook zaak om zoveel mogelijk te werken met ingrediënten die je al gebruikt in andere gerechten. ‘Op die manier houd je het werkproces ook overzichtelijk en beheersbaar.’

De kwaliteit van de friet en de presentatie van de loaded fries zijn andere bepalende succesfactoren. De chef-kok geeft de voorkeur aan toppings met kleurrijke ingrediënten. ‘Het oog wil immers ook wat. Wij serveren onze loaded fries in een gietijzeren pannetje. Dat geeft een compleet andere uitstraling.’

Geweldige ervaring

Het winnen van de Lekkerste Wedstrijden, leverde de chef-kok én Ter Marsch & Co flink wat op. ‘Onze naamsbekendheid kreeg een boost en zoals gezegd is ‘Sweet fries of mine’ uitgegroeid tot een hardloper op de kaart.’ Kramer kan sowieso iedere horecaondernemer aanraden om deel te nemen aan de ‘Lekkerste Loaded Fries-wedstrijd’, die Remia Professioneel organiseert. ‘Ik zeg: vooral doen! Ook al win je niet, dan nog is het een geweldige ervaring. Je ziet en hoort veel dingen, leert nieuwe mensen kennen, et cetera. Daar kun je als ondernemer je voordeel mee doen.’

Meedoen aan de wedstrijd Lekkerste Loaded Fries?

Remia Professioneel gaat de komende maanden op zoek naar de lekkerste Loaded Fries van 2021. Heb jij een fantastische receptuur die voldoet aan: bereidingstijd < 8 min, verkoopprijs < € 9,50, kostprijs < € 3,50 en bevat je creatie minimaal één Remia Professioneel saus (basis in de vorm van een mayonaise of fritessaus is ook prima)? Schrijf je dan in via de website. Daar is ook alle info over de wedstrijd, het reglement en de laatste ontwikkelingen te vinden.