Eerste verse witte asperges overhandigd aan Huub Stapel

Eerste verse witte asperges overhandigd aan Huub Stapel
Chef-kok René Brienen overhandigt de eerste Limburgse asperges van de koude grond overhandigd aan acteur Huub Stapel en aan collega-chef Luc Kusters. Fotocredits: Ferry Vloet.

Limburgse asperges en chef-kok René Brienen zijn de afgelopen tien jaar steeds meer onlosmakelijk met elkaar verbonden. Elk voorjaar viert Brienen het witte goud en gaat hij 'op aspergebedevaart'.

Zeven jaar op rij was dat naar Zwitserland of werd op een andere ludieke manier het aspergeseizoen ingeluid. Dit jaar besloot Brienen acteur Huub Stapel te verrassen met de eerste verse witte asperges van de koude grond.

Op een Russische zijspanmotor

Verbaasde passanten keken in de historische entourage van de Amsterdamse Keizersgracht hun ogen uit, toen chef-kok René Brienen met veel kabaal in een vooroorlogse groene Russische zijspanmotor kwam aangetuft, met een grote kist Limburgse asperges op zijn schoot. 'Net alsof ik op een rijdende Big Green Egg zit’, grapte hij bij het uitstappen uit het zijspan, om vervolgens de eerste asperges van de koude grond te overhandigen aan acteur Huub Stapel en aan de eveneens aanwezige Luc Kusters, Limburgse sterrenkok in Amsterdam. Ook voormalige asperge-ambassadeur Sandra Ysbrandy was van de partij.

Frietje Asperges-ham-ei 2.0

Fotocredits: Ferry Vloet

Het bleef niet bij rauwe asperges, want René Brienen had samen met collega Luc Kusters een bij corona passende ‘take away’ aspergelekkernij bedacht: asperges in de vorm van frietjes, luisterend naar de naam ‘Frietje Asperges-ham 2.0’. Begeleid door een glas witte wijn van het bekende huis Spiess uit Rheinhessen, dit jaar door Brienen gekozen als dé aspergewijn.