Eerste voco hotel van Nederland opent eind juni

Eerste voco hotel van Nederland opent eind juni

In een voormalig bankgebouw in Den Haag openen eind juni de deuren van het nieuwste premium hotelconcept van InterContinental Hotels Group (IHG): voco The Hague. Het hotel heeft 204 kamers, restaurant Botanica en gastrobar Ultramarijn.

Hotel voco The Hague opent als eerste hotel in Noord-Europa van dit nieuwe merk in het markante voormalige bankgebouw van ABN Amro aan de Kneuterdijk, midden in het centrum en heeft een directe verbinding met het chique Noordeinde.

Het historische gebouw, dat dateert uit 1923, heeft de afgelopen jaren een complete metamorfose ondergaan waarbij kantoren en geldautomaten plaats hebben gemaakt voor 204 lifestyle kamers, verdeeld over 7 verdiepingen. De kamertypes variëren van standaard tot 2 bedroom-suite waarbij het design als vernieuwend en toch vertrouwd kan worden omschreven met een warme wereldse touch.

De kamers beschikken over een eigen karakter dankzij het gebruik van kunst van over heel de wereld dat het reisgevoel teweegbrengt. Gasten kunnen in de ‘Play Work’ area terecht voor flexibele werkplekken en ook de woonkamers van de suites kunnen omgetoverd worden tot werkruimte.

Botanica en Ultramarijn

In hetzelfde gebouw opent voco The Hague tevens het gardenkitchen restaurant Botanica waar lokale, verse gerechten worden geserveerd, en de gastrobar Ultramarijn, waar de barista overdag een Haagse koffie schenkt en de mixologist ’s avonds kruidige cocktails serveert in een steampunk entourage.

Het hotel staat onder leiding van general manager Inge van Weert, die eerder onder meer leidinggaf aan QO Amsterdam, ook een lifestylehotel van IHG, wat in de coronacrisis failliet ging.

‘Voco betekent ‘uitnodigen’ of ‘samenkomen’, afkomstig uit het Latijn', zegt Van Weert. ‘Na een twee jaar durende verbouwing, ben ik er dan ook van overtuigd dat iedereen straks vol verwondering binnenstapt. Van hotelgasten die in onze Haagse binnentuin genieten van hun eerste kopje koffie ’s ochtends, tot locals die komen lunchen in restaurant Botanica, of hun dag afsluiten met een cocktail in gastrobar Ultramarijn. Met de komst van het eerste voco in Nederland zetten wij een grote stap in de groeiambitie van IHG en ontvangen wij graag locals, zakenmensen en toeristen in dit imposante gebouw aan de Kneuterdijk.’

Rijke historie

De historie van Kneuterdijk 8 gaat terug tot in de 16e eeuw. Toen woonde er verschillende prominente personen zoals Gerard Bicker van Swieten, Johanna de Witt, Mattheus Hoeufft en later ook Gijsbert Karel van Hogendorp. Op 18 november 1813 werden hier de leden en ministers van de Oude Regering met spoed bijeengeroepen om een tijdelijke regering te vormen totdat de prins van Oranje uit Engeland terugkeerde.

In 1923 werd het huis vervangen door een bankgebouw dat door architect Ir. H.F. Mertens werd ontworpen voor de Rotterdamsche Bankvereeniging. Medio jaren ‘90 is het pand ingrijpend verbouwd: de gehele achterbouw is daarbij verwijderd en alleen de voorbouw bleef staan. Aan de achterzijde verscheen een nieuw, modern complex met een kelder, de huidige Parkeergarage Noordeinde.

Voco

Het markante pand in hartje Den Haag was tot 2017 het hoofdkantoor van ABN Amro en heeft vanaf heden een nieuwe bestemming: voco The Hague. Vanaf deze zomer zal het nieuwe lifestyle hotelconcept verdergaan met een hommage aan het verleden. De vink (ook wel de kneuter), het open Haagse landschap met duinen en de zee, de typische Haagse hofjes en een knipoog naar Piet Mondriaan en Theo van Doesberg houden een prominente rol in de toekomst.

Groene oase middenin de stad

De hoofdentree van het hotel is aan de Kneuterdijk waar bij binnenkomst direct het open atrium opvalt met hierin een levensgrote boom. In één oogopslag ziet men de lobby, het atrium, restaurant Botanica, gastrobar Ultramarijn en de Play Work area.

Wanneer men de lobby passeert en door het atrium loopt, volgt de binnentuin die ook toegankelijk is vanuit het Noordeinde waar een relaxte en ontspannen sfeer heerst. Deze route wordt vanuit het hart van voco The Hague, het atrium, omlijst door een 134 meter lang kunstwerk bestaande uit duizenden vlinders.

Alle ruimtes in het hotel zijn geïnspireerd op de natuur. Daarnaast is er een permanent plekje voor vogels en twee insectenhotels die worden geplaatst in de tuin en de verschillende patio’s. In het design, van de personeelskleding tot stationery, komen aanvullend de elementen terug van de drie voco-mascottes: de vink, de uil en de flamingo, die staan voor de kwaliteit en het karakter van het hotel.

Daarnaast is duurzaamheid een belangrijk aandachtspunt in de bedrijfsvoering en maakt voco zorgvuldige keuzes om de impact op het milieu te beperken tot een minimum zoals het gebruik van biologisch afbreekbare rietjes in de restaurants.

Voco en IHG

InterContinental Hotels Group heeft momenteel 16 hotelmerken. Het portfolio bestaat uit bijna 6000 geopende hotels in meer dan 100 landen en meer dan 1800 hotels die in ontwikkeling zijn. Voco is de nieuwste loot aan de merkenboom, gelanceerd in juni 2018. Op dit moment zijn er wereldwijd 19 voco hotels open, waarvan 7 in het Verenigd Koninkrijk.

Met de opening in Den Haag is IHG nu met 7 merken in Nederland actief. Uiteraard met grote merken als Crowne Plaza, Holiday Inn en Holiday Inn Express. Maar ook met een aantal kleinere en/of exclusievere merken als InterContinental (één, het Amstel hotel), Kimpton (één in Amsterdam en een tweede op komst in Rotterdam), Staybridge Suites (één, in Den Haag) en Indigo (één, in Den Haag). Het zwaartepunt, zeker wat betreft merken waar er in Nederland maar één van is, ligt daarmee in Den Haag met de enige Staybridge Suites, Indigo en voco van ons land.

De merken zijn als volgt over het portfolio van IHG verdeeld:

• Premium: Hualuxe Hotels & Resorts, Crowne Plaza Hotels & Resorts, Even Hotels, voco Hotels
• Luxury and lifestyle: Six Senses Hotels Resorts Spas, Regent Hotels & Resorts, InterContinental Hotels & Resorts, Kimpton Hotels & Restaurants, Hotel Indigo
• Essentials: Holiday Inn Hotels & Resorts, Holiday Inn Express, avid hotels
• Suites: Atwell Suites, Staybridge Suites, Holiday Inn Club Vacations, Candlewood Suites