Café kiest voor voetbal met toegangstest: stortvloed aan negatieve reacties

Café kiest voor voetbal met toegangstest: stortvloed aan negatieve reacties

De eigenaren van Hèt Café in Wervershoof krijgen op social media een stortvloed aan negatieve reacties over zich heen, nadat ze bekendmaakten dat ze zondag 27 juni hun kroeg opengooien zonder 1,5 meter afstand. Hier is echter wel een negatief testbewijs voor nodig.

Joost Bruins van Hèt Café in Wevershoof gooit zondag zijn kroeg open voor 250 mensen, zonder vaste zitplek. Met de 1,5 meter-regel en een zitplaats kan hij er maar maximaal 50 kwijt. Hij verkoopt kaarten voor 25 euro.

Nadat hij dit via een video op Facebook bekendmaakte krijgt de kroeg enorm veel scheldwoorden over zich heen. Hem wordt landverraad verweten en discriminatie. De virus-ontkenners buitelen over elkaar heen met hun reacties op Facebook. De meeste wonen zo ver van de kroeg vandaan, dat het niet om gasten kan gaan.

Het is commercieel gezien voor Bruins niet aantrekkelijk om een andere keuze te maken dan gasten vragen zich te testen. ‘We hopen dat deze maatregel tijdelijk is en we binnenkort iedereen weer gewoon kunnen ontvangen zoals dat voor de coronapandemie gebeurde.’

Mensen nemen het ook op voor Het Cafe
‘Wow wat een vreselijke opmerkingen worden er gemaakt. De horeca zit hier ook niet om te springen maar na een moeilijke periode mogen/ kunnen zij weer wat organiseren om zodoende verder te kunnen en dan krijgen ze deze opmerkingen over zich heen. Schandalig! Kom of kom niet dat is je eigen keus maar hou die verschrikkelijke uitingen voor je. Succes. Mooi dat er weer wat meer kan.’ Vervolgens krijgt deze persoon de volle laag.

Joost Bruins tegenover NH: ‘De reacties doen ons zeker wat. Vooral omdat we dit ook nog nooit meegemaakt hebben. We hebben niet alleen veel dreigende taal gezien in de openbare reacties, maar ook in onze direct messages. Ik ben zelfs nog opgebeld door zo iemand, die mij wilde aangeven voor discriminatie. Nadat ik met hem in discussie wilde gaan en probeerde uit te leggen waarom we dit organiseren en dat de overheid dit voorschrijft, begon hij te schreeuwen. Uiteindelijk werd ik uitgemaakt voor pannenkoek en werd de verbinding verbroken.’

50 0f 250 gasten

‘Wij hebben een redelijk klein café. Als wij alles op anderhalve meter willen doen, dan kunnen wij maximaal 50 gasten ontvangen. Nu kunnen er maximaal 250 gasten naar binnen, als zij dat bewijs hebben. Na zo lang dicht te zijn geweest snakken we weer naar wat reuring. We willen weer een volle tent en iedereen blij kunnen maken in ons café. Daar is het ons om te doen.’

Hèt Café van Wervershoof is door de coronamaatregelen bijna zestien maanden gedeeltelijk of helemaal gesloten geweest. Hoewel er volgens Joost 'wel wat vet op de botten zit', is het voor de eigenaren af en toe billenknijpen geweest om te weten of ze hun zaak draaiende konden houden.

Joost legt uit dat het café er zelf niet voor zou kiezen om alleen mensen toe te laten die een bewijs kunnen tonen dat zij getest of gevaccineerd zijn. Maar alternatieven om nu een volle kroeg te krijgen, zijn er niet.

‘Wij weten heel goed waar wij mee bezig zijn’, zegt Joost. ‘En wij willen er voor iedereen zijn. Wel of niet gevaccineerd, wij respecteren iedereen en de keuze die zij daarin maken. Dit gaat om een eenmalig evenement, waarbij de mensen nou eenmaal dat bewijs moeten tonen om naar binnen te kunnen. Op andere dagen kunnen mensen zo naar binnen stappen.’