70 leerling-koks geslaagd voor de Aziatische keuken

70 leerling-koks geslaagd voor de Aziatische keuken

Meer dan 70 leerling-koks van het ROC Albeda Rotterdam zijn afgelopen week geslaagd voor de Aziatische keuken. Dat zoveel studenten van één opleiding hebben gekozen voor de Aziatische keuken als specialisatie/keuze-onderdeel is bijzonder.

De Aziatische keuken blijkt onder de toekomstige Nederlandse chefs populairder dan ooit. Eén van de ambassadeurs van de Aziatische keuken is Tim Kan. Hij zet zich op alle fronten in voor het voortbestaan van de verschillende Aziatische keukens in Nederland.

Kan is een zoon van Chinese ouders die in Schiedam in de jaren zeventig een Kantonees specialiteitenrestaurant begonnen. Hij behoort tot de zogenoemde tweede generatie Chinezen. Deze generatie, die hun ouders 80 tot 100 uur per week heeft zien ploeteren, kiest massaal voor een baan buiten de horeca. Met als gevolg dat de Chinese koks in Nederland aan het uitsterven zijn.

Asian College Cuisine

Sweet Asian Summerschool
Tim Kan neemt deelnemers van zijn workshops mee naar de Chinese supermarkt in Rotterdam om met de boodschappen gerechten te bereiden. Fotocredits: Aldwin van Krimpen en Jeff Leung.

Om de recepten en de snijtechnieken van zijn (voor-)ouders niet verloren te laten gaan in het Hollandse restaurantlandschap, maakt Tim Kan via zijn instituut Asian College Cuisine Nederlandse chefs en studenten wegwijs in de Kantonese keuken alsmede in de andere oosterse keukens.

'Mijn missie is het genereren van meer bekendheid voor de veelzijdigheid van de Aziatische keukens onder de Nederlandse koks. Het voelt zelfs als mijn plicht om dit erfgoed door te geven. Ik ben een van de laatste der Mohikanen in Nederland.'

Praktijkexamen

Het praktijkexamen werd vorige week afgenomen bij groothandel Sligro in Rotterdam. De studenten kregen een black box met ingrediënten alsmede 7,50 euro per persoon om inkopen te doen bij Sligro. 'Een goede chef kan niet alleen koken, hij koopt ook slim in.'

Het praktijkexamen was gericht op bewuste gerechten, de gerechten moesten minimaal 70 procent groenten bevatten. De examinatoren, Job Pattinasarany (24Kitchen), Titi Waber (schrijven van het kookboek Sambal) en Tim Kan, waren onder de indruk. 'Een meisje van 17 had fenomenale sushi gemaakt. We werden als jury omver geblazen.'