Geslaagde wereldrecordpoging 'Duurste hamburger maken'

De recordpoging van De Daltons in Voorthuizen om de duurste hamburger ter wereld te maken, is geslaagd. Dat is het oordeel van de aanwezige jury, die een voorlopig certificaat heeft uitgereikt aan eigenaar Robbert Jan de Veen.
Robbert Jan de Veen met de duurste hamburger. Foto-credits: Marco van Davenhorst

Het bewijsmateriaal is samen met het juryrapport ingediend bij World Records, die moet besluiten of De Daltons een permanent certificaat verdient.

De hamburger waar De Daltons het wereldrecord officieel mee wil binnenhalen, is The Golden Boy. De prijs: €5000. Het eerste exemplaar is tijdens de recordpoging in Voorthuizen gekocht door sauzenfabrikant Remia.

Buitengewone inzet

Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, mocht de burger opeten. Foto’s: Marco van Davenhorst

‘We zijn op zoek gegaan naar een persoon die het verdient om in het zonnetje gezet te worden’, zegt Robbert Jan de Veen van De Daltons. ‘Robèr Willemsen heeft zich tijdens de coronacrisis op een bijzondere wijze hardgemaakt voor de Nederlandse horeca en onze belangen direct en indirect vertegenwoordigd. Natuurlijk is het coronadossier nog niet afgesloten, maar we vonden het wel belangrijk om Robèr te bedanken voor zijn buitengewone inzet.’

Lees ook:

Het broodje hamburger is uitgegroeid tot culinaire creatie. Restaurants, lunchrooms, cateraars en cafetaria’s tonen hun creativiteit en vakmanschap met kwalitatief hoogwaardige burgers, broodjes en toppings.
12 hamburgertrends en tips om in de gaten te houden

Voedselbank

De opbrengst van de burger ging naar de Voedselbank, die een cheque van €5000 in ontvangst mocht nemen. ‘Het is natuurlijk gek om €5000 voor een burger te betalen’, zei Robbert Jan de Veen eerder. ‘Maar het is nog gekker dat in Nederland dit jaar meer dan 160.000 mensen gebruikmaken van de Voedselbank, een toename van 7 procent. Daar willen we aandacht voor vragen.’

Gouden vingers

Het eten van The Golden Boy is volgens De Veen een bijzondere ervaring. ‘De smaken zijn intens en passen perfect bij elkaar; het zilte van de kaviaar en de krab, het rokerige van de whisky, de umami van de wagyu en de truffel, het zoete van het champagnebrood, de barbecuesaus en de ingelegde komkommer en tomaat.

Ondanks dat hij €5000 kost, dient de hamburger volgens De Veen met de handen gegeten te worden. ‘Dat hoort gewoon. Het leuke is dat door het bladgoud je vingers naderhand helemaal verguld zijn.’ The Golden Boy is op bestelling verkrijgbaar bij De Daltons. ‘Omdat het even duurt voordat we de ingrediënten in huis hebben, is er waarschijnlijk wel een wachttijd van twee weken.’

Motivatie

De coronacrisis en het eigen jubileum brachten Robbert Jan de Veen op het idee van de wereldrecordpoging. ‘Ik vind het leuk om mezelf uit te dagen en aan wedstrijden mee te doen, maar die werden vanwege corona niet georganiseerd. Uit nieuwsgierigheid zocht ik online naar de duurste hamburger ter wereld.’

‘Ik kwam uit bij Guinness World Records en zag dat iemand in Amerika een hamburger van omgerekend €4100 heeft gemaakt. Dat is een enorme burger van 30 kilo, dus niet voor één persoon. Dat kan ik beter, dacht ik. Bovendien valt het mooi samen met ons 30-jarig bestaan.’

Luxueuze ingrediënten

De Veen heeft zich ingeschreven en is het recept gaan schrijven. ‘De basis had ik snel voor elkaar. Het is een combinatie van iconische en luxueuze merken als Dom Pérignon, Beluga en wagyu, en producten waar ik zelf groot liefhebber van ben, zoals koffie en whisky. Al die smaken passen perfect bij elkaar.’ Om tot het beste eindproduct te komen, heeft hij onder meer gespard met Remia en groothandel Bidfood, die de recordpoging sponsoren.