Per 1 juli: boete voor alcohol doorgeven aan een minderjarige in horeca

Per 1 juli: boete voor alcohol doorgeven aan een minderjarige in horeca
Nieuwe alcoholwet

Wie vanaf 1 juli in een café of restaurant een alcoholische drank bestelt voor een minderjarige, kan daarvoor een boete krijgen. Voorheen was alleen de verkoper strafbaar. Wat zijn verder de belangrijkste aanpassingen?

Koninklijke Horeca Nederland zegt blij te zijn dat de nieuwe Alcoholwet in werking treedt. Het ministerie van VWS wil de focus leggen op wederverstrekking, iets waar KHN in de wijziging van de Drank- en Horeca Wet naar Alcoholwet hard voor gelobbyd heeft. 'Consumenten zijn nog weinig op de hoogte dat het voor hun vanaf 1 juli strafbaar is om bijvoorbeeld in de horeca alcohol door te geven aan minderjarigen. Het verbod op wederverstrekking is voor ons een belangrijke mijlpaal en moet vanaf 1 juli goed doorgevoerd worden in de handhaving en toezicht.'

Belangrijkste aanpassingen in het kort:

  • Vanaf 1 juli is het verboden voor meerderjarigen om op openbare plekken alcohol te geven aan jongeren onder de 18 jaar.
  • Daarnaast gelden er nieuwe regels voor het verkopen van alcohol via een webshop, opdat ook online de leeftijdsgrens van 18 jaar beter nageleefd wordt.
  • Ook komen er grenzen aan prijsacties bij de verkoop van alcohol. Dit moet tegengaan dat consumenten zich door korting en acties laten verleiden om meer alcohol te kopen dan zij van plan waren. Voor de horeca geldt dat, net zoals in de DHW, gemeenten de bevoegdheid hebben om ‘happy hours’ aan banden te leggen.

Stage minderjarigen

Vmbo-leerlingen van 14- en 15 jaar oud mogen in het kader van hun opleiding alcohol verstrekken in een horecabedrijf. Op basis van de huidige wet mogen leerlingen pas vanaf 16 jaar alcohol schenken, maar dat blijkt in de praktijk niet werkbaar.

Online

Verbetering van naleving leeftijdscontrole bij ‘alcoholverkoop op afstand’ met meer verantwoordelijkheden voor horecaondernemer. Voor de horeca geldt dit bij een (online en telefonische) bestelling voor maaltijdbezorging met alcoholverkoop.

Bij aankoop van alcohol, bv via website of bezorgplatform, is het verplicht om een leeftijdsvraag te stellen vóór afronding van aankoopproces. De koper van alcohol moet dan bv zijn geboortedatum doorgeven of zijn leeftijd aanvinken. Daarnaast moet op website/bezorgplatform worden vermeld dat bij aflevering de leeftijd wordt gecontroleerd. Op termijn wordt de leeftijdsvraag vervangen door een leeftijdsverificatiesysteem. De handhaving van alcoholverkoop op afstand komt te liggen bij de NVWA.

Alcohol overlast gebied

Gemeenten krijgen extra mogelijkheden om een alcohol-overlastgebied aan te kunnen wijzen. In dit gebied kan de gemeente dan extra regels instellen met betrekking tot alcoholverkoop. Dit gebeurt bijvoorbeeld in het Wallengebied in Amsterdam.

Sociale Hygiëne Register

Het register sociale hygiëne wordt beheerd door een nieuw zelfstandig bestuursorgaan: de Landelijke commissie sociale hygiëne, in plaats van de Landelijke Examen Commissie van de SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca). De nieuwe commissie zal naar verwachting vanaf 1 januari 2022 van start gaan.

Leidinggevenden bijschrijven op DHW-vergunning

Voor KHN is het bijschrijven van leidinggevenden (die geen eigenaar zijn) op het aanhangsel bij de DHW-vergunning al lang een doorn in het oog. Daarom heeft KHN er in haar lobby voor de nieuwe Alcoholwet op ingezet dat die bijschrijvingsverplichting wordt geschrapt voor niet-eigenaren. Het resultaat is dat in principe de hoofdregel in de nieuwe Alcoholwet wordt dat ‘dag-leidinggevenden’, die geen eigenaar zijn, niet langer hoeven worden bijgeschreven op het aanhangsel van de vergunning. Wel moeten zij 21 jaar of ouder zijn en in het bezit van een diploma Sociale Hygiëne.

Voordat deze wijziging wordt doorgezet, zal vanuit het ministerie VWS eerst een onderzoek plaatsvinden naar de doeltreffendheid van het al dan niet bijschrijven van ‘dag-leidinggevenden’. Ook wordt onderzocht of er categorieën horecabedrijven worden aangewezen waarvan de leidinggevenden en/of eventueel andere categorieën medewerkers wel moeten worden bijgeschreven. De verwachting is dat de resultaten van dit onderzoek in de zomer van 2021 worden bekendgemaakt. Pas daarna zal duidelijk worden wat het vervolg van het bijschrijven van leidinggevenden zal zijn.