Dit restaurant geeft onverkochte producten uit supermarkt tweede kans

Dit restaurant geeft onverkochte producten uit supermarkt tweede kans
Arjan Konincks, oprichter Left. Fotocredits: Anne Harteman

Left in Utrecht is gevestigd boven de supermarkt en serveert salades, sandwiches en soepen gemaakt van onverkochte producten uit het supermarktschap.

Nog steeds wordt er te veel eten verspild door onnodige redenen. Denk aan schoonheidsfoutjes of wanneer producten dichter bij de houdbaarheidsdatum zitten. Mensen laten vaak onbewust daardoor voedsel links liggen in de supermarkt. Vanaf nu  krijgen deze producten een tweede kans in restaurant Left.

Voedzaam en smaakvol

Pal boven de Albert Heijn aan de Amsterdamsestraatweg 56 in Utrecht worden onverkochte producten uit het schap omgetoverd tot voedzame en smaakvolle soepen, salades, sappen en sandwiches. Het uiteindelijke doel van Left is om een rendabel en uitrolbaar concept te zijn voor andere franchise (supermarkt) ondernemers om op die manier zoveel mogelijk impact te maken.

Self service restaurant

Restaurant Left
Fotocredits: Anne Harteman.

Left is een self service restaurant waarbij ‘eat right’ centraal staat. ‘Eat right’ door wekelijks  een gezonde variatie aan maaltijden aan te bieden, maar ook door het duurzame karakter van producten en inrichting. Gasten kunnen bij Left terecht voor een verse wortel-linzen soep of een sandwich met doperwten-feta spread en gerookte zalm. Natuurlijk staat er ook een verse kop koffie met een stuk bananencake op de kaart. Daarnaast biedt Left haar gasten ook flexibele werk- en studeerplekken.

Om de hoek

Fotocredits: Anne Harteman.

Left is ontstaan uit de intrinsieke motivatie van Albert Heijn franchise ondernemers Arjan en Jolanda Konincks om de mens en de wereld een stukje beter te maken. Dit begint volgens hen bij jezelf en om de hoek. Daarom werken ze in hun nieuwe restaurant met onverkochte producten uit de winkel, maar ook van telers en producenten om de hoek die bijvoorbeeld met overtollige voorraad zitten.

Arjan Konincks, oprichter: 'Gevoed door onze passie om verschil te kunnen maken, zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe manier om verspilling tegen te gaan. Met Left willen wij onze gasten laten ervaren dat je met ‘eat right’ impact maakt op jezelf en op de wereld om de hoek. Daarbij willen we onze gasten graag laten proeven dat kwaliteit niet gekoppeld is aan perfectie.'

Ondernemers Arjan en Jolanda Konincks zijn geen onbekenden op het gebied van voedsel en verantwoorde keuzes. Zo bestieren de franchise ondernemers twee Albert Heijn filialen én twee fitnessscholen van Anytime Fitness.