Lunchroom Het Monument moet dicht en veilt complete inventaris

Lunchroom Het Monument moet dicht en veilt complete inventaris

Lunchroom Het Monument op de Afsluitdijk moet van eigenaar Rijkswaterstaat per 1 augustus dicht en veilt de volledige keuken- en horecainventaris. In het markante gebouw, neergezet ter herinnering aan de plek waar ooit de Afsluitdijk werd gesloten, zat 85 jaar een horecabedrijf.

De lunchroom is in 1936 geopend in het monument dat de geschiedenis van de aanleg van de in 1932 voltooide Afsluitdijk laat zien. Rijkswaterstaat wil het monument een compleet andere inrichting geven, tot verdriet van de huidige uitbaters. ‘Er gaat 85 jaar nostalgie verloren’, zeggen Alex en Ellen Terpstra tegen NH Nieuws. Hun lunchroom moet per 1 augustus sluiten.

Zo'n tien jaar geleden nam Terpstra de lunchroom over. ‘Dit zou tot aan mijn pensioen mijn werk blijven, maar Rijkswaterstaat heeft anders beslist. Zij willen de boel voor miljoenen verbouwen en daar passen wij niet meer in. Dat kregen we afgelopen november te horen. Ik heb inmiddels al het personeel moeten ontslaan.’ Rijkswaterstaat gaat de nieuwe horeca in 2022 aanbesteden. Terpstra kan dan weer meeschrijven.

85 jaar nostalgie te koop

Vanwege de sluiting wordt de complete inventaris van de lunchroom geveild. Oude foto's, landkaarten, ankers, scheepskatrollen en souvenirs: de 85 jaar nostalgie van de lunchroom bij het monument op de Afsluitdijk wordt geveild. Ook de keuken- en horeca inventaris – waaronder een vaatwasser, koelingen, een bakplaat met grill, het kassasysteem, servies, bestek en het meubilair – wordt online geveild.

Kijkdag

Voor geïnteresseerden is het mogelijk om de kavels te bezichtigen tijdens de kijkdag op vrijdag 9 juli 2021. De online veiling van de volledige inventaris van Lunchroom Het Monument sluit op maandag 12 juli 2021 vanaf 18:30 uur. De inventaris is verdeeld over 182 kavels, waarbij openingsprijzen variëren van €375 voor een volautomatische koffiemachine of €105 voor een vaatwasmachine tot €25 voor een werkbank of picknicktafel. Ook staan historische landkaarten (€125) en oude reclameschildjes (€10) op de kavellijst.

De sluiting van Het Monument houdt geen verband met corona. Maar de pandemie én de jarenlange renovatiewerkzaamheden aan de Afsluitdijk, waarbij ook het populaire fietspad lang dicht is geweest, hebben de Terpstra's geen goed gedaan. Eerder deze week maakte ook restaurant De Betuwe in Tiel bekend te sluiten en de volledige inventaris te veilen.