Brasa Purmerend wint Terras Top 100 2021

Brasa Purmerend wint Terras Top 100 2021
Arwin Versteyne en zijn personeel van Brasa.

Na een 48e plek in 2018 en het zilver in 2019, is er dan nu eindelijk die felbegeerde eerste plek voor Brasa Bar en Kitchen in Purmerend. Arwin Versteyne had al een topzaak en weet ieder jaar het maximale eruit te halen, maar telkens weer weten hij en z'n team te verrassen en te overtuigen: 'Dit is zó goed!'

Luisteren naar Arwin Versteyne die praat over ondernemen in de horeca, is als kijken naar Lionel Messi op een voetbalveld. Het klinkt allemaal volstrekt logisch wat hij zegt en het lijkt daardoor ook zo makkelijk.

Maar zo werkt het natuurlijk niet. Arwin heeft, sinds hij in 2014 zijn uitgaanscafé Het Café, ombouwde tot Brasa Bar en Kitchen, langzaam gebouwd aan een weergaloze zaak die in alle facetten klopt. Van ontbijt tot lunch, van borrel tot diner en afsluitend met dj; Brasa is een compleet bedrijf. Versteyne kijkt goed om zich heen, leert, luistert, bedenkt en creëert en al het goede daarvan komt samen in zijn zaak aan de Koemarkt in Purmerend.

En het eerste dat opvalt is de uitbreiding. Versteyne had al langere tijd een oogje op het pand van zijn buurman, en toen het beschikbaar kwam, vorig jaar, sloeg de ondernemer toe. De twee panden vormen nu één en het terras is in één klap een stuk groter geworden. In totaal heeft Versteyne nu binnen plek voor 120 gasten en buiten op het terras voor zo’n 180.

‘Ik had eerst één parasol met vier heaters, nu heb ik er twaalf met even zoveel heaters.’ Iedereen die wil zit overdekt en warm dus bij Brasa. Daarnaast is het terras nu eindelijk voorzien van glazen schermen. Eindelijk, in de woorden van Versteyne. ‘Ik wilde dit al langer, maar het mocht nooit van de gemeente. ‘Dankzij’ corona hebben ze toch meer meegedacht en is er nu een proef van drie jaar.’

Het comfort op het terras, de leuke afwisseling in meubilair, de topproducten en het lekkere eten: na een tweede plek was er nog maar één mogelijkheid voor de volgende Terras Top 100, aldus Versteyne na de uitslag in 2019. Hij heeft woord gehouden, chapeau!

Juryrapport

En dan nemen we uiteraard ook nog even een kijkje in het juryrapport waarmee Brasa het sowieso voor elkaar kreeg dat de hoofdjury op bezoek kwam. Twee keer werd er een anoniem vakjurylid langs de Koemarkt in Purmerend gestuurd. Even zoveel keer kwam er een lovend rapport terug. Een samenvatting:

Arwin Versteyne (r) met zijn voorganger, Bart Melis van De Werf in Veere, winnaar van de Terras Top 100 2019.

‘Jaaaa, wat kunnen we nu nog zeggen? Dit is gewoon een feestje hier tussen te mogen zitten’, aldus het rapport van één van onze meest kritische juryleden. Brasa weet iedereen in te pakken met een absurd hoog niveau, waarop gastvrijheid, producten, comfort, gezelligheid en eigenlijk gewoon ‘het vak horeca’ samenkomen. Een topterras. ’Bijna onwerkelijk en overweldigend hoe je hier begroet word! Bij de ontvangst was het al meteen ontzettend hartelijk en blij’, lezen we in de rapportage. ‘Tot aan het placeren werden we door drie verschillende dames begeleid en ontvangen naar het achterste terras.’

En wat zien ze er allemaal verzorgd uit. Alle medewerkers in mooie overhemden met het logo op de rug en gestyled door Oger. Een spijkerschortje, iedereen een oortje in voor de goede communicatie en een glimlach van oor tot oor. Uiteraard is het niet alleen uiterlijk vertoon hier. Deze dames en heren zitten er boven op, zonder storend aanwezig te zijn, en weten van de hoed en de rand en hebben oog voor detail. ‘Hier is bedienen gewoon een vak hoor!’, lezen we geamuseerd verder.

Brasa gaat met z’n tijd mee. Gin Tonic kennen we natuurlijk al een tijdje, maar hier vinden we een hele leuke variatie Gin alcoholvrij op kaart staat met een ginger ale dit keer in plaats van een tonic. En wat we bestellen wordt ‘super snel’ gebracht. Ze werken slim vanuit twee bars: eentje voor cocktails en gins en de andere voor het reguliere ‘ramwerk.’ ‘Ja, dit kan niet anders dan de top van de Terras Top 100 zijn. Brasa draait al wat jaren mee in deze league, en dat bewijzen ze ook nu weer.’


Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.