Duurzaam QO Hotel gaat weer open

Duurzaam QO Hotel gaat weer open

Het QO Hotel in Amsterdam gaat - na een faillissement van exploitant Amstelside in oktober 2020 - weer open. Achter de schermen wordt met een beperkt team hard gewerkt om het hotel gereed te maken voor gasten.

Mariska Denkers van het QO hotel - dat in 2018 van start ging - laat weten dat een exacte openingsdatum nog niet bekend is. Vanaf 1 oktober 2021 is het hotel in ieder geval weer boekbaar via de reserveringskanalen.

'We gaan niet alleen met kamers open'

'Deze datum is echter nog niet in beton gegoten,' zo voegt Duncan Goedhart, interim gm, toe. Hoewel het hotel vanaf 1 oktober te reserveren is, kan het volgens hem zo maar zo zijn dat de eerste gasten er slapen in Q1 van 2022. 'De eigenaar zal de exacte openingsdatum bepalen als de bezettingsgraad voldoende hoog is. De hotelmarkt is nu nog erg onzeker.' Goedhart zegt niet alleen met kamers open te gaan, maar minimaal met één operationele f&b outlet.

Een woordvoerder van de failliete exploitant Amstelside zei destijds dat het hotel zwaar te lijden had onder de coronacrisis. 'Terwijl de vooruitzichten voor 2020 juist zeer veelbelovend waren. Het hotel had zijn positie in de markt gevonden.’

Vastgoedeigenaar nu zelf exploitant

Op dit moment is de exploitatie in handen van de vastgoedeigenaar  zelf, Invesco. Het management valt nog steeds onder de vlag van Intercontinental Hotels Group, IHG.
Duncan Goedhart is interim-general manager. Goedhart werkt al sinds de pre-opening in 2017 voor het hotel en was voorheen assistent-gm. Voor zijn komst naar QO werkte hij 7 jaar voor het Pulitzer hotel in Amsterdam.

Lounge QO Hotel

Voormalig commercieel directeur Onno Muller (IHG) werkt nu voor voco in Den Haag. Hij hield het hotel na het faillissement in oktober 2020 op verzoek van de curator nog korte tijd open om de zoektocht naar een nieuwe exploitant te vergemakkelijken.

Duurzaam hotel

QO (met 288 kamers) is onder meer bekend van de kas op het dak waar groenten en kruiden voor eigen gebruik werden gekweekt. Het label-loze hotel combineert luxe met circulariteit en duurzaamheid: van hergebruikt beton in het gebouw en een slimme gevel tot vloerbedekking van gerecyclede visnetten. Ook won het hotel diverse duurzaamheidsprijzen – en certificaten; de 'slimme gevel' van het hotel bevat 1638 thermische panelen die de binnentemperatuur reguleren. Deze systemen zijn gedurende de sluiting in bedrijf gebleven, zo laat Mariska Denkers weten.

‘We hebben hier met acht mensen doorgewerkt’, besluit Denkers. ‘Gelukkig kunnen we nu toewerken naar de heropening.’