Restaurant De Leest*** verkocht

Restaurant De Leest*** verkocht

Het voormalige driesterrenrestaurant De Leest in Vaassen van Jacob Jan Boerma en Kim Veldman is verkocht. Ondernemer Jan Leune start er een Italiaans fine dining restaurant, genaamd Aroma.

De Italiaanse Pasquale Carfora wordt er de chef-kok. Diens vriendin Elisa Leune - de dochter van eigenaar Jan Leune - wordt er de gastvrouw en sommelier. Het plan is dat in september het restaurant de deuren gaat openen. Het restaurant krijgt zo'n 35 zitplaatsen. Carfora deed ervaring op in meerdere restaurants in Italië. In Nederland werkte hij als chef de cuisine in het Grand Cafe Krasnapolsky, waar het met een Michelinster bekroonde fine dining restaurant The White Room is gevestigd waar Jacob Jan Boerma de culinaire verantwoording heeft.

Pasquale Carfora

'In onze zoektocht naar een geschikte plek voor een eigen restaurant, nodige Jacob Jan ons uit eens naar De Leest te kijken', aldus Carfora die de Italiaanse keuken combineert met de Noord-Europese tegenover De Stentor. 'Er is geen betere plek om mijn gasten een unieke smaakervaring te presenteren. Wij willen een nieuw hoofdstuk toevoegen aan een plek die symbool staat voor de Nederlandse haute cuisine.' Plezier en voldoening staan op zijn eerste plaats, zo vervolgt de chef. 'Maar een het zou mooi zijn als dit pand in de toekomst weer een Michelinster haalt. Dat is mijn ambitie.'

Verkoop De Leest

Restaurant De Leest, dat in december 2019 de deuren sloot, stond sinds begin 2020 te koop. Al snel bood een koper zich aan, maar die trok zich terug vanwege de pandemie. Nu is de verkoop wel rond. Afgelopen dinsdag vond de overdracht plaats, meldt De Stentor.

Sluiting restaurant

De Leest sloot haar deuren op 2e Kerstdag 2019, nadat Jacob Jan Boerma en Kim Veldman er sinds in de zomer van 2002 restaurant De Leest openden. In 2003 ontvingen ze hun eerste Michelinster, vier jaar later gevolgd door een tweede ster. In 2014 werd De Leest het vierde Nederlandse restaurant ooit dat drie Michelinsterren mocht bijschrijven. In oktober 2019 kondigde het stel aan de deuren van het restaurant definitief te sluiten.  ‘Het nemen van die beslissing was ontzettend heftig, want ik stap uit een wereld waaraan ik verslaafd ben geraakt’, vertelde de driesterrenchef destijds aan Misset Horeca. 'Ik maak plaats voor die nieuwe generatie, ondanks dat ik nu zelf nog zo energierijk ben. Maar ik heb me wel eens afgevraagd hoe lang ik dit leven nog kan volhouden. Ook kom ik uit een ondernemersgezin en heb meegekregen dat je niet je hele leven hetzelfde moet doen. Er komt een dag dat je moet stoppen als je opereert op dit niveau en voor ons is dat moment nu aangebroken.’

Jacob Jan Boerma en de coronacrisis
Jacob Jan Boerma - foto: Hans van de Vlekkert

Projecten Jacob Jan Boerma

Jacob Jan Boerma zit overigens niet stil. Naast dat hij culinair is verbonden aan The White Room en Parc Broekhuizen in Leersum, wordt hij ook verantwoordelijk voor de keuken van restaurant Fine Fleur in Antwerpen. Deze nieuwe zaak van de voormalig driesterrenchef komt in het nieuw te openen vijf sterren superior hotel: Botanic Sanctuary Antwerp. Daarnaast reist hij de wereld rond om te koken met andere sterrenchefs.