André van Doorn gaat koken in kasrestaurant Stadsjochies

André van Doorn gaat koken in kasrestaurant Stadsjochies
foto: Stadsjochies

André van Doorn kruipt weer tijdelijk achter de kachel van een restaurant. Na zijn vertrek bij Kasteel Heemstede in 2019, waar hij 17 jaar chef-kok was, deed hij voornamelijk freelance klussen. Nu gaat hij restaurant Stadsjochies, in een kas van de gelijknamige Utrechtse groenten- en bloemenkwekerij, helpen bij de opstart en er de eerste maand ook koken.

Stadsjochies opent 5 augustus de deuren in een omgebouwde kas aan de zuid-oostkant van Utrecht. Stadsjochies begon als teeltbedrijf, met kassen waarin bloemen, kruiden en groenten groeien. Die producten worden al aan verschillende bekende Utrechtse restaurants geleverd als Hemel en Aarde en Karel V. Nu breidt het bedrijf uit met een winkel en horeca, waarbij Meesterkok André van Doorn de leiding over de keuken de komende tijd op zich neemt.

De eigenaren van Stadsjochies werkten eerst in de IT, het bankwezen en de huizenwereld, maar wilden iets totaal anders, terug naar de verbinding met de natuur. Zo ontstond het idee voor Stadsjochies, zegt bedrijfsleider Barbara Mazairac tegen De Utrechtse Internet Courant (DUIC).

foto: Stadsjochies

Stadsjochies ligt tegen de kassen aan waar Stadsjochies hun kruiden, groenten en bloemen verbouwen. 'Als je in het restaurant komt eten, zie je straks overal om je heen groen. De telers zijn overdag in de kas bezig, dus je hebt echt het gevoel dat je er middenin zit', zegt Mazairac. Stadsjochies opent op 5 augustus en serveert verrassingsdiners en -lunches die per seizoen wisselen, op basis van de producten die dan beschikbaar zijn. In de maand augustus staat Van Doorn achter de kachel.

André van Doorn was 17 jaar lang chef bij Kasteel Heemstede (van 2003 tot begin 2020 met een onderbreking van 2 jaar bekroond een Michelinster), waar hij in maart 2019 vertrok. Sindsdien werkt hij op freelancebasis. Zo maakte hij onder meer een thuisdiner voor kerst 2020 in samenwerking met Van der Valk. Van Doorn verzorgde de laatste jaren catering en private dining en blijft dat naast Stadsjochies doen.