Meehelpen aan #1 oplossing klimaatverandering? Verkoop overtollig voedsel

Meehelpen aan #1 oplossing klimaatverandering? Verkoop overtollig voedsel

Wereldwijd wordt een derde van het geproduceerde voedsel verspild, en dat is een groot probleem. Niet alleen verdient het eten een betere bestemming dan de prullenbak, ook draagt voedselverspilling bij aan de opwarming van de aarde. Wist je dat minder voedsel verspillen de nummer 1 oplossing tegen klimaatverandering is?* Iedereen kan hier een steentje aan bijdragen.

Volgens het laatste rapport van de IPCC warmt de aarde nóg sneller op dan in eerste instantie werd gedacht. Hier worden verschillende oorzaken voor genoemd. Wat echter vaak over het hoofd wordt gezien is het verspillen van voedsel.

Als voedselverlies en -verspilling een land zou zijn, zou het de derde grootste bron van broeikasgasemissie zijn, na China en de Verenigde Staten. Het vertegenwoordigt dan ook 8% van de wereldwijde broeikasgasemissies.

Hoe zit dat dan?

Wanneer we voedsel verspillen, verspillen we niet alleen de producten. Ook het land, het water en de energie die nodig was om het eten te produceren gaan verloren.

Met app Too Good To Go verkoop je eenvoudig overtollig eten tegen een gereduceerde prijs”

Oorzaken verspilling in de horeca

In de horecasector belandt zo’n 50% van het eten in hotels, restaurants en cafés in de prullenbak in plaats van op een bord. Dit zijn veel voorkomende redenen waardoor de verspilling ontstaat:

  1. Veel horecaondernemers zijn zich niet bewust van het financiële voordeel van verspilling tegengaan. Veel omzet wordt misgelopen wanneer goed eten in de prullenbak belandt.
  2. Voedselverspilling tegengaan wordt in de horeca gezien als ingewikkeld en tijdrovend. Voedselverspilling tegengaan wordt in de horeca gezien als ingewikkeld en tijdrovend. Tijd is kostbaar in veel horeca zaken, dus zolang er geen efficiënte oplossing voor handen is, zal er nog weinig aan worden gedaan.
  3. Horecaondernemers willen hun gasten een zo groot mogelijk aanbod bieden. Bij bijvoorbeeld buffets wil je graag veel variatie hebben. Het is dan enorm moeilijk in te schatten hoeveel er van alles nodig is, en je weet dus ook nooit wat je precies overhoudt.

Verkoop je overschotten

Met de Too Good To Go-app verkoop je eenvoudig aan het einde van de dag jouw overtollige eten tegen een gereduceerde prijs. Of dit nu eten is dat over is gebleven bij het buffet, een gehele gekookte sterrenmaaltijd of producten uit de kantine.

Het werkt zeer eenvoudig. Met het eten dat er die dag over is, stel je verrassingspakketten voor consumenten samen (de zogeheten ‘Magic Boxen’). De consumenten bestellen en betalen de Magic Boxen via de Too Good To Go-app. Vervolgens komen de consumenten het eten bij je ophalen op de door jou gekozen tijd.

De voordelen

  1. Zet overgebleven eten om in omzet. Via de app kun je eenvoudig terugzien hoeveel omzet jij aan je overschotten verdient.
  2. Je hoeft geen ingewikkeld proces te bedenken, Too Good To Go doet alles voor je. Om samen tegen voedselverspilling te strijden hoef je je alleen maar in te schrijven, wij regelen de rest.
  3. Verwelkom nieuwe klanten. Veel onze huidige partners zien na het begin van de samenwerking nieuwe gezichten in hun hotels, restaurants en cafés.
  4. Je draagt bij aan een groenere planeet. Alleen samen kunnen we zorgen voor een beter klimaat.

Doe vandaag #1ding tegen voedselverspilling

Alles wat je hoeft te doen, is je vandaag nog aanmelden bij Too Good To Go. Dat is zo geregeld! Sluit je vandaag nog aan!

Dit artikel is gesponsord door Too Good To Go.

*Bron: Project Drawdown (2020), The Drawdown Review, Climate Solutions for a New Decade.