Marcel van Zomeren: 'Een stevig besluit waar ik lang over heb nagedacht'

Marcel van Zomeren: 'Een stevig besluit waar ik lang over heb nagedacht'
Marcel van Zomeren

Marcel van Zomeren van In Den Rustwat sluit vanaf eind september zijn restaurant In den Rustwat een extra dag. Dit doet hij om zijn personeel meer rust te geven.

Marcel van Zomeren sluit vanaf eind september zijn restaurant In den Rustwat (aangesloten bij Allliance Gastronomique) een extra dag. Dit doet hij om zijn personeel meer rust te geven. Zondag, maandag en dinsdag zijn vanaf 28 september de sluitingsdagen. Lunchen kan van donderdag tot en met zaterdag dineren van woensdag tot en met zaterdag. Woensdag is er dus geen lunch.

In den Rustwat is formeel nog in het bezit van een Bib Gourmand van Michelin. Van Zomeren wil echter andere accenten leggen en heeft inmiddels afscheid genomen van het Bib Gourmand-menu van drie gangen voor maximaal €39. Daarmee voldoet hij niet langer aan de criteria voor een Bib en zal voor 2022 uit de lijst worden gehaald.

Lessen van corona

‘Als ik in deze coronaperiode iets heb geleerd, dan is dat het tellen van mijn zegeningen. Het restaurant draait nog en ik heb geen (grote) personele problemen. Mijn team is trouw én top, en ambitieus,’ zo schrijft Van Zomeren op LinkedIn.

‘Om nog meer invulling te kunnen geven aan onze ambities en om mijn medewerkers een betere privé-werkbalans te bieden, heb ik besloten om vanaf 28 september op dinsdag dicht te gaan.’

Vierdaagse werkweek in de horeca is de toekomst”

‘Het is best een stevig besluit, ik heb er ook lang en goed over nagedacht. Waarom doe ik het dan,’ stelt hij zichzelf de vraag.

‘Iedereen heeft gelezen over de personeelsproblemen in de horeca. Door de dubbele lockdown hebben veel gepassioneerde mensen onze branche (moeten) verlaten. En nu we weer open zijn, valt het niet mee om horecatijgers te vinden.’

‘Waardoor dat komt? Daarover heeft iedereen een mening. De ene wat meer gefundeerd dan de ander, maar feit is dat we te maken hebben met tekorten. Bij In den Rustwat heb ik die problemen niet en ik realiseer me steeds meer dat dit misschien zelfs wel een vorm van luxe is.’

‘Mijn medewerkers zijn niet alleen trouw aan mijn onderneming, maar ook gekwalificeerd en gepassioneerd. Die passie proberen we met zijn allen om te zetten in een (nog) betere service en (nog) meer kwaliteit op het bord en in het glas.’

Betere balans werk en prive

‘Maar daarnaast ook in een betere balans tussen werken en vrije tijd. Werken op het niveau dat wij nastreven, vraagt om compassie en commitment. Mijn taak is om een werkplek en -sfeer te bieden, waarin dit mogelijk is.’

‘Daarom heb ik besloten om met ingang van 28 september op dinsdag de deuren van het restaurant te sluiten. Ik geloof dat een vierdaagse werkweek (in de horeca) de toekomst is. Voor zowel mijn restaurant als mijn medewerkers.’

Van Zomeren sluit af met woorden van trots richting zijn team. ‘Het zijn mensen waarmee In den Rustwat zich kan blijven ontwikkelen. Ze hebben vertrouwen uitgesproken in mij. En ik geloof in een toekomst met hen.’

Bekijk deze collectie

Medewerker in dienst

Verschillende aspecten spelen een rol als het gaat om medewerkers die aan het werk zijn. In deze collectie staan tips & tricks voor horecaondernemers als het gaat om het behouden en opleiden van medewerkers, samenwerken, inroosteren en ziekte. Ook delen ondernemers hun praktijkvoorbeelden.