René Redzepi met stomheid geslagen: eindelijk derde ster voor Noma

René Redzepi met stomheid geslagen: eindelijk derde ster voor Noma

Restaurant Noma in Kopenhagen van René Redzepi heeft - eindelijk - haar derde ster van Michelin ontvangen. Het restaurant werd lang gezien als het beste restaurant ter wereld en stond al vier keer bovenaan de prestigieuze lijst van de 50 Best Restaurants. Toch kreeg Noma van Michelin 'slechts' twee sterren. Tot nu toe.

‘Het schijnbaar onmogelijk is toch gebeurd', schrijft het restaurant op Instagram. ‘Voor ons bevestigt dit dat Kopenhagen een van beste restaurantsteden ter wereld is.’

Michelin presenteerde maandag 13 september haar Nordic Guide. Daarin staat Noma voor het eerst met drie sterren genoteerd. Ook krijgt het restaurant – net als driesterrenrestaurant Maaemo in Oslo – een groene ster voor de inzet voor duurzame gastronomie.

‘Ik ben met stomheid geslagen', zei René Redzepi, mede-eigenaar en chef-kok van Noma, bij de bekendmaking. ‘Ik ben oprecht volledig verrast en ik voel iets wat ik nooit eerder heb gevoeld. Dit is de beloning voor 14 jaar wachten. We hadden geduld, maar op een bepaald punt dachten we dat het misschien nooit zou gebeuren.’

Naast de derde ster en de groene ster voor Noma, mocht Redzepi oo de Chef Mentor Award in ontvangst nemen, een speciale erkenning voor zijn bijdrage aan de gastronomie en in het bijzonder zijn enorme nalatenschap in de vorm van tientallen chefs die vanuit zijn keuken de filosofie van Noma over de wereld verspreiden.

Historie Noma

Noma opende in 2003 de deuren en kreeg in 2005 de eerste ster van Michelin, in 2007 gevolgd door de tweede ster.

In 2010, 2011, 2012 en 2014 werd Noma door Restaurant Magazine uitgeroepen tot beste restaurant van de wereld met een eerste plek in de prestigieuze World's 50 Best Restaurants.

Sluiting en heropening

Het allereerste Deense restaurant dat een ster kreeg, was Kong Hans Kælder in 1983. Nu, na 38 jaar, heeft dat restaurant haar tweede ster gekregen. In 2016 kreeg voor het eerst een restaurant in Scandinavië drie sterren, maar die eer was weggelegd voor Maeemo in Oslo en voor Geranium, stadsgenoot van Noma.

foto: Ditte Isager

Datzelfde jaar sloot Redzepi tijdelijk de deuren van Noma (en veilde het interieur) om eind 2017 op een andere plek in Kopenhagen Noma 2.0 te openen. Dat restaurant kreeg begin 2019 meteen weer twee sterren van Michelin. Nu is daar eindelijk ook die felbegeerde derde ster bij.

In de huidige ranglijst van World's 50 Best Restaurants (ook wel bekend als de St. Pellegrinolijst, naar de hoofdsponsor) staat Noma op plek twee, achter het Franse Mirazur. In 2020 werd René Redzepi uitgeroepen tot beste chef ter wereld bij de Best Chef Awards. Hiermee lijkt de status van allerbeste restaurant ter wereld weer binnen handbereik.