KHN vangt bot in zaak tegen Staat: horeca moet om middernacht sluiten

KHN vangt bot in zaak tegen Staat: horeca moet om middernacht sluiten

De horeca moet sluiten na middernacht. Dat heeft de rechter bepaald in een kort geding dat was aangespannen door branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) tegen de Staat.

De voorzieningenrechter geeft aan niet bevoegd te zijn om in te grijpen in het politieke besluitvormingsproces, dat nog niet was afgerond op het moment dat de zaak diende. KHN vond het willekeur dat het nachtleven gesloten moet blijven, terwijl andere coronamaatregelen worden versoepeld.

Horeca moet sluiten om middernacht

Mensen die getest, gevaccineerd of genezen zijn mogen vanaf 25 september onder meer de nachtclubs weer in. Als bezoekers een coronatoegangsbewijs kunnen overleggen mogen ze naar binnen. De horeca mag tot 00.00 uur open blijven maar moet daarna verplicht sluiten. De 1,5-metermaatregel is komen te vervallen maar er geldt nog wel een 'dringend advies om afstand te houden'. Er mag maximaal 75 procent van de reguliere bezoekerscapaciteit naar binnen.

Het kabinet werkt nog aan steunmaatregelen voor de nachthoreca en voor ongeplaceerde evenementen.

Onveilig na middernacht?

Dat discotheken later dan middernacht open blijven, is volgens Mark Rutte en Hugo De Jonge onveilig. ‘Maar u denkt toch niet dat die mensen om 00:00 uur naar bed gaan?’, vroeg een journalist die dinsdag aanwezig was bij de persconferentie. De Jonge bevestigde dat corona geen horloge heeft, maar zei dat de eerdere versoepelingen hebben aangetoond dat de nachthoreca voor een extra coronapiek heeft gezorgd.

De maatregelen op een rij

  • Vanaf 25 september is er in alle horeca (behalve afhaalrestaurants), bij evenementen (zoals festivals, optredens, feesten en publiek bij professionele sportwedstrijden) en bij vertoning van kunst en cultuur (zoals in bioscopen en theaters) gewerkt alleen toegang mogelijk met het coronatoegangsbewijs voor iedereen vanaf 13 jaar.
  • Het controleren op het coronatoegangsbewijs geldt voor zowel binnen als buiten met én zonder vaste zitplaats.
  • Vanaf 14 jaar moet het gebruik van het coronatoegangsbewijs samen met het identiteitsbewijs worden gecontroleerd.
  • In alle horeca blijft de verplichte sluitingstijd tussen 00.00 en 06.00 uur gelden.
  • Alle evenementen kunnen weer plaatsvinden met een coronatoegangsbewijs. Voor evenementen buiten geldt geen maximaal aantal bezoekers en geen verplichte sluitingstijd. Voor evenementen binnen met een vaste zitplaats is er ook geen maximaal aantal bezoekers of sluitingstijd. Voor beide type evenementen geldt wel: horeca is na 0.00 uur gesloten, met uitzondering van afhaalmogelijkheden.
  • Evenementen binnen zonder vaste zitplaats kunnen maximaal 75% van de reguliere bezoekerscapaciteit toestaan en er geldt hier een verplichte sluitingstijd tussen 00.00 en 06.00 uur.
  • Het kabinet werkt voor de nachthoreca en de ongeplaceerde evenementen met een capaciteitsbeperking aan steunmaatregelen. De uitwerking wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt.
  • Gasten krijgen een coronatoegangsbewijs wanneer die volledig is gevaccineerd, een geldig herstelbewijs heeft of een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Testen blijft gratis voor iemand die geen herstel- of vaccinatiebewijs heeft.