Verruimde terrassen in steden mogen voorlopig blijven staan

Verruimde terrassen in steden mogen voorlopig blijven staan

Om de anderhalve meter te kunnen waarborgen kregen horecaondernemers vorig jaar de mogelijkheid om hun terras uit te kunnen breiden. Ondanks dat de maatregel nu is weggevallen, mogen de grotere terrassen vooralsnog blijven staan.

Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws langs tien grote steden. Vorig jaar juni zaten we in de situatie dat horeca weer gedeeltelijk open mocht. Ondernemers mochten op hun terrassen meer gasten ontvangen dan binnen. Maar wel onder twee voorwaarden: iedereen moest aan een tafel en er moest onderling anderhalve meter afstand gehouden worden.

Uitbreiding terrassen

Het gevolg: er was meer ruimte nodig op de terrassen. Veel gemeentes boden ondernemers daarom die ruimte om hun terras tijdelijk uit te breiden. Een mogelijkheid die met beide handen werd aan gegrepen. Misset Horeca deed een peiling onder ondernemers, waaruit bleek dat 70 procent van de terrasondernemers vorig jaar hun terras uitbreidde.

Terrassen vooralsnog verlengd

Nu zitten we in een nieuwe situatie: de anderhalve meter is niet meer leidend. Uit een rondgang van RTL Nieuws blijkt dat over het algemeen de regels voor de uitgebreide terrassen vooralsnog worden verlengd. Hoe lang is verschillend per gemeente. In sommige gemeenten is dit tot het einde van het jaar het geval. In weer andere plaatsen is nu al besloten dat de verruiming ook nog voor een deel van volgend jaar zal gelden.

Veel Nederlandse gemeenten boden in 2020 ruimhartig mogelijkheden aan horecaondernemers om hun terrassen tijdelijk uit te breiden zonder dat hiervoor nieuwe vergunningen nodig waren. Ook in 2021 waren er veel gemeenten die grotere terrassen toestonden en scholden soms precario kwijt. Ruim 80 procent van de ondernemers met een terras was dan ook erg tevreden over hoe hun gemeente zich opstelde, bleek uit een peiling van Misset Horeca onder ruim 200 ondernemers met terrassen in 90 verschillende gemeenten.

Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.