Restaurant Het Gouden Kalf ontvangt oorkonde van Stichting Noordzeevis

Restaurant Het Gouden Kalf ontvangt oorkonde van Stichting Noordzeevis
Niels Schavemaker, eigenaar Het Gouden Kalf, nam de oorkonde in ontvangst van Suzanne van der Pijll, bestuurslid Stichting Noordzeevis uit Scheveningen.

Restaurant Het Gouden Kalf op Scheveningen heeft een oorkonde ontvangen van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen. Deze oorkonde ontving het restaurant voor het met passie aanbieden van vis uit de Noordzee op hun menukaart en de drive om meer bekendheid te geven aan het product.

Het Gouden Kalf is gevestigd in de Tweede Haven van Scheveningen en kijkt uit op de monumentale haringlogger SCH 236 ‘Noordster’. Het concept van het restaurant is net even wat anders dan men gewend is. Het Gouden Kalf heeft namelijk elke dag een nieuw menu.

Geen dag is hetzelfde

Schavemaker: 'We serveren elke dag een 3- of 5-gangen diner. Dit is elke dag weer een geheel nieuw menu dat we die dag bedenken. Zo kunnen we altijd optimaal gebruik maken van producten die seizoensgebonden zijn en Noordzeevis uit Scheveningen sluit daar naadloos op aan.'

Niels snapt goed hoe het reilt en zeilt in de vissector. Hij heeft meegevist op een kotter en is een paar jaar visinkoper geweest voor een groot bedrijf. Hij heeft veel ochtenden doorgebracht in de veilingbanken van de Scheveningse visafslag. Niels: 'Zelf kies ik altijd graag voor Noordzeevis die met de flyshootmethode* gevangen is. Hier zitten vaak leuke soorten bij voor in het restaurant en het is van superkwaliteit.'

Inmiddels is Niels al 20 jaar horecaondernemer, maar toch neemt hij nog dagelijks een kijkje bij de bedrijven rond de Scheveningse visafslag om te kijken wat er aangeboden wordt. 'Een bestellijst laat niet alles zien en als je langsgaat, dan zie je echt wat er allemaal te koop is.'

Op woensdag 6 oktober kreeg hij een oorkonde uitgereikt voor het mt passie aanbieden van het streekproduct Noordzeevis uit Scheveningen.

Stichting Noordzeevis

Op de visafslag in Scheveningen komt dagelijks veel verse vis binnen. In onze Noordzee leven ongeveer 220 verschillende vissoorten. Waarvan op ongeveer 30 soorten commercieel gevist wordt. Toch komen de meeste vissen die we eten niet uit de Noordzee, terwijl de Noordzee een van de meest gereguleerde en schone zeeën ter wereld is.

Van de Noordzeevis die in Nederland aan wal wordt gebracht, wordt 90 procent geëxporteerd. Er worden veel andere vissoorten zoals zalm, tonijn, tilapia en pangasius geïmporteerd. Stichting Noordzeevis vindt dat jammer aangezien 'wij zelf een kustland zijn met de Noordzee als achtertuin'.

*Flyshootvisserij is een visserijmethode waarbij gevist wordt in de waterkolom en de vis maar 10 minuten in het net zit. Hierdoor is de vis van uitstekende kwaliteit.