Restaurant Sabas Joosten en Sander Bierenbroodspot krijgt vóór opening al andere naam

Restaurant Sabas Joosten en Sander Bierenbroodspot krijgt vóór opening al andere naam
De eigenaren van Sinck. Vlnr: Sabas Joosten, Timo van der Stad en Sander Bierenbroodspot.

Het restaurant dat voormalig Librije-sommelier Sabas Joosten, chef-kok Sander Bierenbroodspot en gastheer Timo van der Stad starten in Amsterdam heeft nog vóór opening een nieuwe naam gekregen. De oorspronkelijke naam, Stuyver, gaf te veel verwarring met een ander restaurant in de stad dat een naam draagt die erop lijkt. De zaak van het drietal opent nu in december onder de naam Sinck.

Het eerder aangekondigde Stuyver, een restaurant met wijnbar, opent binnenkort onder een nieuwe naam: Sinck. De aanvankelijk gekozen naam gaf verwarring met de naam van een bestaand restaurant, ook in Amsterdam. De twee restaurants liggen op slechts een paar honderd meter van elkaar in de binnenstad. Joosten wil de naam van dat andere restaurant niet noemen, maar online is die snel gevonden.

‘Voor Stuyver hebben we uiteraard gekeken in het handelsregister om te zien of die naam niet al voorkwam. Toen kwam dat andere restaurant niet naar voren, omdat ze onder een andere categorie zijn ingeschreven.’

Vervolgens moesten de drie ondernemers in korte tijd een nieuwe naam kiezen. Daarbij wilden ze graag een naam die historisch aandoet. ‘We zitten in een monumentaal pand. Daarom vonden we de spelling van Stuyver mooi, dat doet oud-Amsterdams aan.’

Bij een zoektocht naar de historie van de locatie, kwamen ze de naam Lucas Jansz Sinck tegen, de stadslandmeter die in 1612 medeverantwoordelijk was voor het ontwerp van de Prinsengracht waaraan het restaurant is gevestigd. ‘Dat is een mooie historische verwijzing en het heeft een oude spelling. Deze naam hebben we uiteraard tot op de bodem laten uitzoeken en meteen EU-breed gedeponeerd.’

Andere naam

Joosten, Bierenbroodspot en Van der Stad zijn niet de enigen die de naam van hun restaurant moeten wijzigen. Recent nog werd restaurant The Blue Zone in Alkmaar door Amerikaanse advocaten gesommeerd een andere naam te kiezen en een aantal jaar geleden moest François Geurds de naam van zijn Rotterdamse restaurant aanpassen nadat een restaurant in Londen met dezelfde naam had geklaagd.

Ervaring uit tophoreca

Sinck is van een drietal ondernemers met ervaring in tophoreca. Sommelier Sabas Joosten werkte 8 jaar als hoofdsommelier bij De Librije***, voor hij eerder dit jaar vertrok om dit avontuur in Amsterdam aan te gaan. Chef-kok Sander Bierenbroodspot verdiende zijn sporen onder meer als executive chef bij het Amsterdamse hotel Park Plaza Victoria, gastheer Timo van der Stad was restaurantmanager van brasserie Carstens in dat hotel en van restaurant Arca in het naastgelegen art’otel (beide hotels zijn van PPHE).

Op dit moment wordt hard gewerkt aan de laatste details, zaterdag 11 december is de eerste dag waarvoor kan worden gereserveerd. Van der Stad: ‘We gaan voorlopig open voor de lunch, tussen 12.00 en 17.00 uur, van donderdag tot en met maandag. Wanneer het weer kan serveren we op die dagen diner. Na de intensieve periode van verbouwen kunnen we niet wachten aan de slag te gaan!’

Er wordt dus voorlopig in de middag in plaats van in de avond geserveerd maar aan zijn menukaart doet Bierenbroodspot geen concessies: ‘Op de kaart staan gerechten waarin het product de basis vormt met extra focus op de sauzen. Hiermee streven we ernaar zo wijnvriendelijk mogelijk te koken.’

Voor Sinck maakte hij een kaart met voor-, hoofd- en nagerechten waaruit gasten hun eigen menu kunnen samenstellen. De prijs voor drie gangen komt onder de €40 te liggen, waarmee in ieder geval is voldaan aan het criterium voor een eventuele Bib Gourmand.

Souterrain

De ingang is via het souterrain waar een sfeervolle bar is ingericht. In het souterrain bevindt zich ook de wijnkamer, de geklimatiseerde ruimte waar sommelier Joosten zijn schatten bewaard. ‘Wijn neemt een belangrijke plaats in bij Sinck. Ik zorg ervoor dat er voor iedereen iets moois te proeven valt, altijd geschonken op de best passende temperatuur.’

Omdat het pand, waar voorheen Ellis Gourmet Burger zat, casco werd opgeleverd, moesten de drie ondernemers alles nieuw plaatsen. Zo is er een op maat gemaakte keuken geplaatst die specifiek naar de wensen van Bierenbroodspot is ingericht. En Joosten is blij met details als de tafels, die zijn gemaakt van oude Hongaarse wijnpersbladen. ‘Dat zie je misschien niet meteen, maar in een restaurant waar wijn zo'n grote rol speelt, draagt het wel bij aan het verhaal.’