Portugese tweesterrenchef opent restaurant Arca in Amsterdam

Portugese tweesterrenchef opent restaurant Arca in Amsterdam
Team Arca Amsterdam: concept chef Henrique sa Pessoa (links) en head chef Ricardo Bastos Pereira (rechts)

De Portugese chef-kok Henrique Sá Pessoa opende deze week zijn nieuwe restaurant Arca Restaurant & Bar in art'otel Amsterdam. Sá Pessoa kwam onlangs als hoogste nieuwkomer op nummer 38 in de lijst van de honderd beste chefs ter wereld tijdens The Best Chef Awards 2021 in Amsterdam.

Arca is is Sá Pessoa’s eerste restaurant in Europa buiten Lissabon. Lissabon is de thuisbasis van drie van zijn restaurants, waaronder het succesvolle Alma (twee Michelinsterren). Het succes van Alma heeft geleid tot het idee voor een meer funky en ontspannen zusje: Arca, waar Sá Pessoa gasten in Amsterdam kennis wil laten maken met culinair Portugal.

Arca neemt de plek in van restaurant en bar 5&33, wat sinds 2013 onderdeel was van art’otel in Amsterdam en deze zomer de deuren sloot.

Arca brengt authentieke Portugese ingrediënten en gerechten tot leven door er een moderne twist van Aziatische invloeden aan te geven. De basis voor Sá Pessoa’s culinaire filosofie is gebaseerd op zijn kennis van de traditionele Portugese keuken en zijn passie om te laten zien waarom de Portugese cuisine meer aandacht verdient. Daarnaast is zijn filosofie beïnvloed door zijn vele reizen naar plekken over de hele wereld, zijn passie voor Azië en zijn liefde voor het leven in Lissabon.

Shared dining en signature cocktails

Henrique Sá Pessoam, nummer 38 in de Top 100 van de Best Chef Award 2021, is Arca’s concept chef, de dagelijkse leiding van Arca ligt in handen van de eveneens Portugese Ricardo Pereira (chef-kok) en Rodrigo Silva (souschef) met wie Sá Pessoa al bijna 10 jaar samenwerkt.

Team Arca Amsterdam: concept chef Henrique sa Pessoa (links) en head chef Ricardo Bastos Pereira (rechts)
Team Arca Amsterdam: concept chef Henrique sa Pessoa (links) en head chef Ricardo Bastos Pereira (rechts)

De gerechten zijn gecreëerd op basis van het shared dining-concept en moeten het gevoel van een mediterrane vakantie naar Amsterdam brengen. Kenmerkende gerechten zijn bijvoorbeeld Zeebaars met gestoofde inktvis in witte wijn, Gekonfijte buikspek met paksoi en ingelegde sinaasappel, Gestoofde Alentejano varkenswangetjes en Gegrilde tonijnsteak met zoete aardappel, boerenkool, gekonfijte ui en een glazuur van yuzu, soja, chili, citroengras en sesam.

Daarnaast ook kleinere gerechten op het menu, zoals La Bomba de Lisboa, de Portugese variant van de Nederlandse bitterbal, gevuld met kalfsnek en chorizo, de Octopus salade en een pittige Tonijn tataki. Om de gerechten te complementeren is een speciale cocktailkaart ontworpen. Deze signature cocktails zijn geïnspireerd op de uitgestrekte handelsroutes van het oude Portugal en avontuurlijke Aziatische kruiden en sterke smaken.

Arca design

Het interieur van Arca is ontworpen door designbureau Digital Space. De ruimte heeft een eigentijds ontwerp gekregen met daarin kenmerkende Arca-elementen als zwart-wit kleurgebruik, messing, goud, roestvrij staal en uitgesproken okergele accenten.

Het restaurant heeft een open keuken met houten tafelbladen gecombineerd met leer en stoffen met een monochroom patroon. De bar is bedekt met Dekton - een innovatieve en duurzame mix van een grondstof met steeneffect. De verlichting is een combinatie van gedimde inbouwspots en hanglampen met een brons geverfde binnenkant die bijdraagt aan de luxe, verfijnde en artistieke sfeer van het restaurant.

Het restaurant is geopend van dinsdag tot en met zaterdag voor diner, de bar is zeven avonden per week open van 17.00 - 1.00 uur. Arca beschikt over private dining room Joia, waar plaats is voor maximaal 10 personen.

Arca Amsterdam maakt onderdeel uit van art’otel, een eigen hotelconcept van PPHE, dat ook het naastgelegen Park Plaza Victoria exploiteert. Op de plek van Arca zat 8 jaar 5&33, ook een shared dining restaurant annex cocktailbar.