Sigarettenautomaat verbannen uit horeca vanaf januari 2022

Sigarettenautomaat verbannen uit horeca vanaf januari 2022
Een automaat waarbij de afbeeldingen van pakjes nog zichtbaar mochten zijn.

Hotels, restaurants en cafés mogen vanaf januari geen tabak meer verkopen. Dit was al verboden vanachter de bar maar nu gaat ook de sigarettenautomaat in de ban.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat vanaf 1 januari 2022 toezien op het verbod.

Horecazaken met een alcoholvergunning moeten tabaksautomaten vanaf dan verwijderen of buiten werking stellen. Verkoop van achter de bar in horecagelegenheden met een alcoholvergunning is al verboden op grond van de Alcoholwet.

In horecagelegenheden zonder alcoholvergunning zijn automaten onder voorwaarden nog wel toegestaan.

Wanneer zijn automaten nog wel toegestaan?

Verkooppunten zoals supermarkten en benzinestations en horecagelegenheden zonder alcoholvergunning mogen na januari tabaksproducten en aanverwante producten nog wel vanuit een automaat verkopen. Onder de volgende voorwaarden:

  • Alleen de eigenaar of het personeel mag de automaat bedienen.
  • Het verkooppunt moet voldoen aan de eisen van het uitstalverbod. Voor tabaksautomaten, die in het zicht staan, geldt aanvullend:
    • Geen afbeeldingen van pakjes sigaretten op de bedieningsknoppen
    • Alleen een sobere en neutrale aanduiding op de automaat
    • Alleen functionele verlichting

De verkooppunten moeten ook aan de andere eisen uit de Tabaks- en rookwarenwet voldoen. Zoals het reclameverbod en de controle op de leeftijdgrens.

Het verminderen van verkooppunten voor tabak en het verbod op rookruimtes zijn kabinetsmaatregelen op weg naar een rookvrije generatie. De NVWA ziet hierop toe.

Rookverbod bedrijfspanden

In navolging op het sluiten van rookruimtes in de horeca en openbare gebouwen, mogen ook bedrijven geen rookruimte meer aanbieden. Dat betekent dat er binnen niet meer gerookt mag worden. Ook het gebruik van andere tabaksproducten en e-sigaretten in het bedrijfspand is verboden.

Toezicht NVWA

De NVWA controleert risicogericht, onder andere naar aanleiding van meldingen. Wordt er nog gerookt op plekken waar dat niet mag of tabak verkocht via een automaat, dan kan daarvan melding worden gemaakt bij de NVWA.

De NVWA treedt op tegen bedrijven die de regels overtreden conform het Specifiek interventiebeleid tabak en rookwaren. Afhankelijk van de ernst van de overtreding, legt de NVWA een schriftelijke waarschuwing of een bestuurlijke boete op. De hoogte van de boete varieert van 600 euro tot 4.500 euro. Voor het overtreden van het verkoopverbod varieert de hoogte van de boete van 1360 euro tot 9000 euro.