Restaurants woedend: 'Dirk van den Broek kaapt personeel weg'

Restaurants woedend: 'Dirk van den Broek kaapt personeel weg'

De horeca is woedend op supermarktketen Dirk van den Broek. In een werfcampagne voor nieuw personeel roept de supermarktketen medewerkers op te switchen van de horeca naar de supermarkt. Er wordt hen hulp geboden bij omscholing.

‘Daar zakt onze broek van af,’ briest Patrick van Zuiden eigenaar van Hotel-Restaurant Savarin in Rijswijk en voorzitter van de G4, een samenwerkingsverband van vier restaurantverenigingen, de Alliance Gastronomique, JRE-Nederland, Les Patrons Cuisiniers en de Fine Eastern Restaurants.

'Supermarkten profiteren juist van de coronacrisis'

‘Dit overschrijdt alle fatsoensnormen en is zo laag bij de grond, zo ongepast! Als er één branche is die profiteert van de hele coronacrisis is het de supermarktwereld. Zij mogen tot 20 uur open zijn en hebben baat bij de horeca-sluiting. En dan ons schaarse personeel wegkapen… Het voelt als een dolksteek in de rug.’

De G4 is direct zaterdag tot een tegenactie overgegaan op social media. Met slogans als ‘Daar zakt mijn Broek van af.’ En oproepen om geen inkopen meer te doen bij Dirk.

'Bescherm ons mooie horecavak met 350.000 werknemers, hun gezinnen, leveranciers en loyale gasten. Koop vanaf vandaag geen boodschappen meer bij Dirk van den Broek, dat lost hun personeelsprobleem in één keer op, dan hoeft het niet over de rug van de hardgeraakte horeca. Laten we Dirk helpen en koop daar niet meer,' staat als tegenactie op social media.
De Dirk van den Broek hield de omscholingscampagne al eerder in de coronacrisis. 'Toen irriteerde het ons al mateloos maar hebben we het lagen gaan. Nu is de maat vol.'
Supermarkt-vakblad Distrifood weet te melden dat er zich voor de eerste omschoolweek eind vorig jaar 328 sollicitanten hebben aangemeld, van wie er 75 werden uitgenodigd voor een gesprek. Uiteindelijk gingen 16 sollicitanten door om in één week te worden omgeschoold tot supermarkt- of afdelingsmanager. Van deze kandidaten kregen er 10 een jaarcontract.'

Campagne verwijderd

Supermarktketen Dirk van den Broek noch Detailresult Groep waren zaterdag bereikbaar voor commentaar. De uitingen zijn inmiddels wel verwijderd van social media en de website van Dirk van den Broek. Later volgde een reactie van de supermarkten waarin een woordvoerder liet weten het voorval te betreuren en dat het geenszins de bedoeling was om horeca te schaden. 

Bekijk deze collectie

Medewerker in dienst

Verschillende aspecten spelen een rol als het gaat om medewerkers die aan het werk zijn. In deze collectie staan tips & tricks voor horecaondernemers als het gaat om het behouden en opleiden van medewerkers, samenwerken, inroosteren en ziekte. Ook delen ondernemers hun praktijkvoorbeelden.