Overname failliet Hotelkamerveiling.nl

Overname failliet Hotelkamerveiling.nl

Hotelkamerveiling.nl - in oktober 2021 failliet verklaard - is overgenomen. Dit bevestigt Boers Advocaten waar curator Erick Quaars werkzaam is. Een hotelier was grondlegger van deze veilingsite in 2008.

Wie de overnemende partij is van Hotelkamerveiling.nl, mag het kantoor niet zeggen. ‘De overnemende partij komt daar zelf mee naar buiten’, zo laat Boers Advocaten desgevraagd weten. Wanneer dit gaat gebeuren, of wanneer de veilingactiviteiten weer worden opgepakt, zegt Boers Advocaten evenmin.

In een brief aan klanten (820.000 contacten) van Hotelkamerveiling.nl bv die kort na het faillissement in oktober is verstuurd, spreekt de curator over een ‘betrouwbare branchegenoot’ als overnemende partij. De veilingsite had in Nederland zo'n 1000 aangesloten accommodaties.

Vier partijen hebben geboden

Na het faillissement kregen tien overnamekandidaten - na het ondertekenen van een geheimhoudingsverklaring - een bidbook. Vier partijen hebben een bod uitgebracht op de activa als geheel, zo staat te lezen in het faillissementsverslag. Het gaat hier om de inventaris, goodwill en I.E. rechten (Intellectueel Eigendom). Denk hierbij aan de digitale klantgegevens, domeinnamen, e-mailadressen, software en goodwill.

Deze immateriële activa zijn samen met de inventaris voor een bedrag van €135.000 ex btw verkocht.

Bij het faillissement waren drie bedrijfsonderdelen betrokken:

  • Hotelkamerveiling bv
  • HKV Beheer bv
  • HKV Veiling Software

Het eerste bedrijfsonderdeel behaalde in 2020 een omzet van €5,6 miljoen, tegen €4,4 in 2019. Over 2021 zijn geen gegevens opgenomen.

In het faillissementsverslag staat te lezen dat de coronacrisis debet is aan het faillissement. Bij Hotelkamerveiling werkten vijf mensen. De overige twee bedrijfsonderdelen hadden geen personeel in dienst. De nieuwe eigenaar heeft de vijf medewerkers per 25 oktober 2021 een arbeidsovereenkomst aangeboden.

'Hotels konden na lockdown zelf goede bezetting realiseren'

‘Voor de omzet was HKV (Hotelkamerveiling bv) afhankelijk van de restcapaciteit van de diverse hotels waarmee werd samengewerkt. Als gevolg van de overheidsmaatregelen vanwege corona heeft het hotelwezen langere tijd stilgelegen en liep het aanbod van kamers steeds verder terug. Sinds de versoepeling van de reisbeperkingen heeft het binnenlands toerisme een enorme vlucht genomen. Hierdoor kunnen de hotels zelf een goede bezetting realiseren en hoeven zij geen gebruik te maken van de diensten van HKV. Daar komt bij dat vanwege de uitstroom van personeel in het hotelwezen de hotels niet meer op volle bezetting kunnen draaien, waardoor er nagenoeg geen sprake is van een restcapaciteit.’

De curator doet momenteel nader onderzoek naar de oorzaken van het faillissement van de drie betrokken vennootschappen.

Faillissement nog niet klaar

Voor de curator is het faillissement met de overname nog niet afgewikkeld. Bedrijven of klanten die nog een vordering hebben, kunnen deze ook nog steeds indienen.

De curator heeft het gehele klantenbestand van Hotelkamerveiling eind vorig jaar gemaild om toestemming te vragen voor de overdracht van persoonsgegevens. Het advies aan gedupeerde gebruikers luidde: ‘Indien u nog vorderingen heeft (bijv. geldige vouchers, biedtegoed, coupons) dan adviseren wij u om akkoord te gaan met de overdracht van uw gegevens aan de derde partij. Zonder deze overdracht kan een nieuwe partij die van plan is om gedupeerden te compenseren u namelijk niet bereiken.’

Compensatie gedupeerden

De nieuwe eigenaar gaat gebruikers van Hotelkamerveiling.nl die nog een tegoed of voucher hebben deels compenseren. ‘De overnemende partij gaat nieuwe tegoeden uitgeven waarmee de geleden schade deels wordt gecompenseerd. Het nieuwe tegoed is dus niet gelijk aan het bedrag aan openstaande vouchers, couponcodes of biedtegoed, maar betreft een gedeelte hiervan.’

Hotelier aan de basis

Hotelkamerveiling.nl werd in 2008 opgericht door hotelier Klaas Stekelenburg van Hotel ’t Paviljoen in Rhenen en zijn twee zonen Matthijs en Jasper.