Hotelkamerveiling.nl failliet: 'coronacrisis niet overleefd'

Hotelkamerveiling.nl failliet: 'coronacrisis niet overleefd'

De rechtbank in Utrecht heeft vrijdag 8 oktober het faillissementuitgesproken van Hotelkamerveiling.nl. 'De veranderde markt als gevolg van de Corona-pandemie heeft Hotelkamerveiling.nl hard geraakt, waardoor een faillissement onvermijdelijk is geworden', meldt de curator.

De curator moet ervoor zorgen dat klanten met een nog geldige voucher/couponcode een vordering kunnen indienen in het faillissement via de website Crediteurenlijst.nl. De curator durft nog niets te zeggen over de afwikkeling hiervan omdat het faillissement nog maar zeer recent is uitgesproken.

Zodra hierover meer bekend is, zal informatie worden verstrekt in de openbare faillissementsverslagen die kunnen worden ingezien via het centraal insolventieregister op Rechtspraak.nl.

Geboekte hotels

Veel gasten die recent een overnachting in hun agenda hadden staan die was geboekt via de veilingsite, zijn telefonisch benaderd door de hotels zelf. Een onbekend aantal zou een andere aanbieding hebben gekregen. Hotels ontvingen pas achteraf een bedrag voor de hotelkamers die geboekt waren via de veilingssite.

Reden faillisement

In november vorig jaar was de eigenaar van Hotelkamerveiling.nl nog positief over het aantal verkochte veilingen. Het aantal verkochte veilingen ten opzichte van 2019 zou zijn gegroeid met ruim 75 procent.

‘Het aantal nieuwe veilingwinnaars en hotelpartners nam een grote vlucht’, vertelde Matthijs Stekelenburg, oprichter en algemeen directeur toen. Het bedrijf, gericht op hotels en vakanties, zei nog niet eerder zo’n plotselinge groei te hebben meegemaakt en juist sterk ‘te profiteren van de coronacrisis’.

Nu wordt de coronacrisis als reden opgeworpen dat het bedrijf het niet heeft overleefd. Omdat door de lockdown-periodes in de coronacrisis hotels dicht moesten, waardoor de vraag kromp.

Over Hotelkamerveiling.nl

Hotelkamerveiling.nl was een site waar hotelkamers werden geveild. Het winnende bod lag vaak stukken lager dan het tarief bij een gewone reservering.

Lege hotelkamers

Voor hotels was de site aantrekkelijk om toch nog wat te verdienen als een kamer leeg dreigde te blijven. Het motto van de site was an unsold room is a loss forever (een onverhuurde kamer is een verlies voor altijd).

In 2017 breidde Hotelkamerveiling.nl haar aanbod uit met de veiling van een dagje sauna.

Over Hotelkamerveiling.nl

In februari 2008 startte hotelier Klaas Stekelenburg samen met zijn zoons Matthijs en Jasper deze online veilingsite. Het groeide uit tot een bedrijf met een wereldwijd aanbod van duizenden hotels waaronder de meeste grote hotelketens.

In 2015 diende een rechtszaak waarin Hotelkamerveiling.nl werd verweten zich schuldig te maken aan consumentenbedrog. Hotels.nl sleepte Hotelkamerveiling.nl voor de rechter, omdat de veilingsite in hun ogen zou adverteren met misleidende prijzen en daarmee in strijd handelde met de Wet Oneerlijke Handelspraktijken. De rechter oordeelde echter dat van misleiding geen sprake was.