Nachtclubs overleven, maar willen perspectief om vol te houden

Nachtclubs overleven, maar willen perspectief om vol te houden

Nachtclubs en discotheken in ons land zijn nog niet verdwenen, ondanks de noodgedwongen sluiting die al bijna twee jaar duurt. Volgens cijfers van de Kamer van Koophandel en berichten vanuit belangenorganisaties hebben niet extreem veel ondernemers hun zaak in coronatijd opgegeven.

Dat komt vooral door de financiële steun van de overheid en uitstel van betalingen, denken de brancheclubs. Maar volgens hen dreigt gebrek aan perspectief de eigenaren van discotheken en nachtclubs op te breken.

De ondernemers zijn bang voor snelle nieuwe maatregelen als ze eenmaal weer open mogen. De vrees is dat net als het personeel is opgetrommeld of een artiest is geboekt, de zaak weer moet sluiten. Een deel van de gemaakte kosten krijgen ze dan niet vergoed.

'Grootste deel ondernemers nachtclubs aan infuus'

Vaste lasten en loonkosten worden nu voor een deel vergoed. Maar de ondernemer zelf heeft bijvoorbeeld al lange tijd geen inkomen. Zij betalen volgens KHN hun levensonderhoud door bijvoorbeeld een extra hypotheek te nemen, geld te lenen van familie of van spaargeld te leven. 'Het grootste deel ligt zwaar aan het infuus', zegt voorzitter Robèr Willemsen. Hij vindt dat het weggevallen ondernemersinkomen moet worden gecompenseerd.

'Als er perspectief komt, worden mensen creatief om deze tijd nog door te komen', vervolgt Willemsen. 'Als dat uitblijft, zullen er steeds meer stoppen.'

KHN-voorzitter Robèr Willemsen.

Niet alleen ondernemers zelf hebben steeds meer last van moedeloosheid. De onzekerheid maakt het er ook voor hun personeel en familie niet plezieriger op, zegt Rene Tijhuis van Nachtbelang, en eigenaar van een uitgaanscentrum in het Overijsselse Rijssen. 'Iedereen is continu een beetje in een chagrijnige stemming.' Ook hij pleit voor perspectief.

Aantal faillissementen gelijk gebleven

Zomaar stoppen met je onderneming is volgens Tijhuis niet makkelijk. 'Het is je passie. Die laat je toch niet zomaar uiteenspatten? Ik werk al veertig jaar aan dit bedrijf.' KHN ziet nog een andere reden voor de blijvende vastberadenheid onder zaken in de nachthoreca. 'Wat de moed erin houdt, is dat de branche zo gemist wordt. Als deze weer open mag, zal het weer druk zijn.'

Uit bij de Kamer van Koophandel opgevraagde cijfers blijkt dat het aantal daar ingeschreven cafés dat zich ziet als club, discotheek of dancing, de afgelopen jaren ongeveer gelijk is gebleven. Al sinds 2015 neemt de hoeveelheid actieve ondernemingen in die sectoren gestaag af. De coronacrisis heeft dat niet zichtbaar versneld.