Horeca blij met heropening, maar snel verder versoepelen

Horeca blij met heropening, maar snel verder versoepelen

Horecaondernemers hopen hun zaken snel verder open te mogen gooien dan de nu uitgelekte kabinetsplannen voor een heropening tot 22.00 uur. Herman Hell is blij met deze grote stap voorwaarts, maar hoopt toch binnen zes weken van alle beperkingen af te zijn.

Horecaondernemers Khalid Oubaha en Riad Farhat (horecagroep De Drie Wijzen uit Oost) willen zo snel mogelijk naar een sluitingstijd rond middernacht. Ondernemer Herman Hell, met horecazaken in de regio Rotterdam, hoopt binnen zes weken van alle beperkingen af te zijn.

‘Maar ik ben blij met deze grote stap voorwaarts’, aldus Herman Hell. Dat zegt ook de in Amsterdam actieve Riad Farhat, al moet volgens hem meer perspectief komen. ‘Perspectief is het pas als je mensen vertelt wat het stappenplan is. Dat is nu niet zo. We kunnen ons niet voorbereiden.

Maandagavond 24 januari wordt nog over de kabinetsplannen gesproken met de voorzitters van de Veiligheidsregio's in het Veiligheidsberaad, dinsdag wordt een formeel besluit genomen. Als sluitingstijd werd eerst 20 uur genoemd, maar maandagmiddag kwam toch het tijdstip van 22 uur naar buiten. Deze twee uur extra maakt al meer mogelijk voor de horeca. Echte nachthoreca heeft er niets aan.

Khalid Oubaha: er blijven zware restricties

Khalid Oubaha
Khalid Oubaha

Waar Herman Hell blij is met de versoepelingen noemt Oubaha het een ‘trieste stap’. ‘Er blijven zware restricties, die bewezen hebben geen toegevoegde waarde te hebben. En in bijvoorbeeld België mogen horecazaken tot 00.00 uur open en die hebben ook de hele winter doorgedraaid.’

Van der Valk: welke beperkingen gelden?

Hotel- en restaurantketen Van der Valk laat weten blij te zijn dat de horeca waarschijnlijk weer open mag. ‘Het is een stap in de goede richting en we zijn enthousiast dat we weer open mogen.’ De woordvoerder vraagt zich wel af welke beperkingen er precies gaan komen voor bezoek aan de horeca. ‘Dat kan verschil maken in de blijdschap over de heropening.’

De keten, goed voor ongeveer 75 locaties in Nederland, had eerder een brandbrief aan het kabinet geschreven over de sluiting van de horeca omdat de coronamaatregelen een ‘onredelijk hoge tol’ van de branche eisen. Van der Valk dreigde daarbij al zijn restaurants open te gooien als er ‘geen passend perspectief’ wordt geboden.