Illegale party in plaats van nachthoreca in Maastricht

Illegale party in plaats van nachthoreca in Maastricht

De nachthoreca koos zaterdag definitief eieren voor zijn geld in Maastricht en bleef dicht. De dwangsom van 50.000 euro waarmee de gemeente dreigde, was voor de nachtgelegenheden onbetaalbaar.

In plaats daarvan werd er een grote protestactie georganiseerd bij De Griend, aan de Maas, waar vanaf 22.00 uur een illegale raveparty plaatsvond. 'We pakken de nacht terug van onze onderdrukkers', staat in het Engels op een poster.

Actiegroep

Via de Facebookpagina van actiegroep Pax Cultura werden mensen opgeroepen naar De Griend te komen. 'De stad misbruikt haar macht door de clubs het recht om te demonstreren te ontzeggen', aldus de oproep. 'De Maastrichtse bevolking organiseerde zaterdag om 22:00 een eigen protest als collectief op de Griend en voor het Gemeentekantoor. Als de autoriteiten niet op de politie kunnen rekenen om hun vuile werk op te knappen, gebruiken ze financiële straffen om de protesterende party het zwijgen op te leggen', aldus Pax Cultura.

'Maastricht solidair met de nachtclubs'

'Maastricht is solidair met de nachtclubs. Tegelijkertijd is de politie afhankelijk van ons. Zonder ons protest kan de politie geen sterk punt maken voor hun eigen cao-staking. Ze willen de overheid laten zien hoezeer ze nodig zijn om controle en 'orde' te behouden. We versterken hun protest en daarom zijn we indirect solidair met de politie.'

Gevolg van het beleid

Een woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland in Maastricht zei zaterdag dat de aangekondigde 'wilde raveparty'een direct gevolg is van het gevoerde bestuurlijke beleid. "Mensen hebben behoefte aan uitgaan", zei hij. Er is volgens hem te weinig aandacht voor de nachthoreca, die als de versoepelingen doorgaan nog altijd om 01.00 uur moet sluiten. Om die reden staat hij naar eigen zeggen achter de protestparty.