Verdere versoepeling: horeca per 25 februari weer terug naar normaal

Verdere versoepeling: horeca per 25 februari weer terug naar normaal

Het kabinet gaat morgen op de coronapersconferentie vrijwel zeker bekendmaken dat de meeste maatregelen per 25 februari, volgende week vrijdag, worden opgeheven. Dat zeggen bronnen in Den Haag.

Mondkapjes hoeven niet meer gedragen te worden en er hoeft geen anderhalve meter afstand meer gehouden te worden. Het advies om zo veel mogelijk thuis te werken vervalt.

In de cultuursector en de horeca komt de gewone situatie eerder terug dan verwacht. Nu moeten ze nog om 22.00 uur dicht zijn. Vanaf aanstaande vrijdag, 18 februari, gaat dat naar 01.00 uur 's nachts. Een week later zijn de reguliere algemene sluitingstijden weer van kracht.

De verruiming van de coronaregels die het kabinet van plan was door te voeren en vorige week waren aangekondigd, kunnen rekenen op groen licht van het Outbreak Management Team. Kroegen mogen tot 01.00 uur open blijven, en iemand die besmet is met het virus hoeft niet zeven, maar vijf dagen thuis te blijven, 'mits deze persoon minimaal 24 uur klachtenvrij is'.

Op 15 februari komen de betrokken bewindspersonen nog eens bijeen om het advies te bespreken. Zorgminister Ernst Kuipers maakt de officiële versoepelingen tijdens een persconferentie daarna bekend. Deze gaan naar verwachting 18 februari in.

OMT wil 3G houden

Het veel bekritiseerde coronatoegangsbewijs (ctb) verdwijnt in de ijskast en wordt alleen nog van stal gehaald als er een situatie ontstaat waarin het echt toegevoegde waarde heeft.

Vanaf 25 februari gaat voor festivals en evenementen waarbij veel mensen (meer dan 500) aanwezig zijn 1G gelden, dat wil zeggen dat ze toegankelijk zijn met een negatieve test.