Burgemeesters blij met versoepelingen net voor carnaval

Burgemeesters blij met versoepelingen net voor carnaval

De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad zijn blij dat net voor carnaval eind deze maand vrijwel alle coronabeperkingen zijn opgeheven. Carnaval begint op 26 februari en wellicht zijn dan zelfs de allerlaatste coronamaatregelen al opgeheven, zegt beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen.

'We hebben ons hele grote zorgen gemaakt over handhaving in kroegen vol carnavalvierende mensen,' aldus Bruls. Volgens Bruls kan er zowel op straat als in cafés volop carnaval worden gevierd. Ook mogen er tenten worden opgebouwd voor feesten. Optochten zijn overal afgelast, nadat de coronamaatregelen eind vorig jaar ineens weer veel strenger werden. Bouwers van de wagens zagen toen aankomen dat ze ook bij latere versoepelingen geen tijd genoeg meer zouden hebben om de enorme praalwagens te bouwen.

Niet bang voor corona-uitbraak

Massaal carnavalstoerisme naar bekende carnavalssteden raden de burgemeesters af vanwege de grote drukte. 'Maar we zijn niet zo bang voor een enorme corona-uitbraak zoals twee jaar geleden na het carnaval. De meeste mensen zijn gevaccineerd en hebben een booster gehad en veel mensen hebben ook corona gehad. Bovendien is de nieuwe variant veel minder ziekmakend', aldus Bruls.

Voor het Veiligheidsberaad is het einde aan twee jaar coronamaatregelen nogal plotseling gekomen. De burgemeesters pleitten weliswaar al langere tijd voor versoepelingen, maar 'het ging nu wel heel erg snel. Ik realiseerde me maandag na de vergadering van het beraad pas dat het hoogstwaarschijnlijk de laatste crisisvergadering was geweest. We komen nog wel weer bijeen, maar het lijkt nu toch wel zeker dat de druk van de ketel af is. We kunnen allemaal terug naar normaal', zegt de beraadsvoorzitter.