Leveranciers horeca-textiel in gevaar

Leveranciers horeca-textiel in gevaar
Linnenleveranciers zijn veel duurder uit om schoon goed te leveren.

Corona leidde tot een omzetdaling van meer dan 65 procent bij bedrijven die hotels en restaurants voorzien van schoon textiel. Nu komen daar enorme kostenstijgingen overheen. Met uitschieters van plus 65,5 procent voor energie.

‘Deze twee factoren zorgen bij textielservicebedrijven voor dusdanige verliezen dat continuering in gevaar komt,’ stelt Arthur Linssen van de Federatie Textielbeheer Nederland, FTN.

'Vaste contracten openbreken'

Hij denkt dat het tussentijds openbreken van de bestaande contracten met looptijden van meerdere jaren onvermijdelijk is.

De FTN waarschuwt daarnaast voor malafide bedrijven die niet altijd even nauwlettend omgaan met arbeidsvoorwaarden of milieu. ‘Als je nu een onwaarschijnlijke scherpe aanbieding krijgt, kan het op deze aspecten misgaan.’

Stijgende kosten horeca textiel

Kosten Stijging
Arbeid4,21%
Grond- en hulpstoffen12,86%
Energiekosten65,55%
Afschrijvingskosten69,80%
Financieringskosten0,00%
Transportkosten4,71%
Overige kosten5,98%
Extra kosten corona0,71%

Deze cijfers zijn goedgekeurd door een onafhankelijke accountant en hebben peildatum 1 februari 2022.

‘Ondanks de NOW/TVL-steun die onze bedrijven ook hebben gehad, dreigen nu toch faillissementen. De extreme onvoorziene kostenstijgingen zijn nu simpelweg niet meer op te brengen.’

'Funest'

Linssen vervolgt: ‘De inkomsten blijven veel langer dan verwacht op een bedenkelijk laag niveau, de (vaste) kosten stijgen echter in hoog tempo verder door. Een onhoudbare situatie die tientallen toeleverende textielservicebedrijven funest dreigt te worden. Het gemis aan toerisme, evenementen die maar langzaam op gang komen en het minder zakelijk reizen, maakt dat vele textielserviceleveranciers met hun handen in het haar zitten.’

FTN pleit voor ketenoverleg met alle direct betrokkenen om tot redelijke oplossingen te komen die de continuïteit van verantwoorde dienstverlening borgen.

Over FTN

De Federatie Textielbeheer Nederland (FTN) is de brancheorganisatie voor de Nederlandse linnenverhuur- en wasserijbedrijven. De FTN vertegenwoordigt vrijwel alle vooraanstaande Nederlandse linnenverhuurders, wasserijen en toeleveranciers.